Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying günlük basın brifinginde, PAZARTESI günü ABD'nin Filistin-İsrail sorunuyla ilgili Güvenlik Konseyi başkanlık bildirisinin kabul edilmesine karşı olduğunu ve BM Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) Çarşamba günü Filistin'deki durumdan duyduğu endişeyi dile getiren bir bildirinin verilmesini de engellediğini söyledi.

Hua, "Uluslararası toplum gibi Çin de İsrail ile Filistin arasında tırmanan mevcut durumdan ciddi endişe duyuyor." dedi.

Bakan, Mayıs ayında BM Konseyi dönem başkanlığının sahibi olarak Çin'in İsrail-Filistin ihtilafını görüşmek üzere Güvenlik Konseyi'nin iki acil istişaresinin toplanmasına aktif olarak aracılık ettiğini ve teşvik ettiğini söyledi.

"Güvenlik Konseyi üyeleri genel olarak ihtilaf durumuyla ilgili endişelerini ve endişelerini dile getirdiler ve Güvenlik Konseyi'nden durumun istikrarını ve soğumasını desteklemek ve kontrolden çıkmasını önlemek için gereken rolü oynamasını talep ettiler." dedi.

ABD'nin uluslararası topluma karşı tam tersi bir tutum aldığını belirten Hua, ülkeden bunu neden yaptığını açıklamasını istedi.

"Acaba ABD tarafı bu soruya samimi bir cevap verebilir mi? Bunu neden yapıyor?" dedi.

Abd'nin Müslümanların insan haklarını önemsediğini söyleyip durduğunu söyledi. Şimdi İsrail-Filistin çatışması tekrarladı ve çok sayıda Filistinli Müslüman savaştan etkilendi ve acı çekiyor, ancak ABD acılarına kayıtsız kaldığını ve bu konuda güçlü bir şekilde engel olduğunu gösteriyor.

Bu arada birkaç arkadaşıyla bir araya geldiğini ve Sincan'la ilgili konularda yalanlara ve siyasi önyargıya dayalı anlamsız toplantılar düzenlemeye çalıştığını ve bunun aslında siyasi bir saçmalık olduğunu söyledi.

Sözcü, "ABD, Filistinli Müslümanların hayatlarının eşit derecede değerli olduğunu fark etmelidir." dedi.

Hua, mevcut ciddi durum karşısında tüm tarafların durumu soğutmak, sıradan insanların güvenlik ve hak ve çıkarlarını korumak ve krizin tırmanmasını ve kontrolden çıkmasını önlemek için her türlü çabayı göstermeleri gerektiğini söyledi.

Hua, "Çin, Güvenlik Konseyi'ni uluslararası barış ve güvenliğin korunmasındaki görevlerini yerine getirmeye, İsrail-Filistin ihtilafı konusunda erken bir tarihte harekete geçmeye, 'iki devletli çözüme' olan bağlılığını ve sıkı desteğini yinelemeye ve bölgede barış ve istikrarın mümkün olan en kısa sürede yeniden sağlanmasını desteklemeye zorlamaya devam edecektir." dedi.

 

The London Post