Covid-19 salgınıyla tüm dünyada eğitimin evden yapılmaya başlanması ve evden çalışmanın artmasıyla PC satışları hızlı bir yükselişe sahne oldu. Pazar araştırma şirketi International Data Corp.’a (IDC) göre, PC satışlarının dördüncü çeyrekte güçlü bir performans göstermesinin ardından, küresel sevkiyatlar yıllık yüzde 26.1 artışla 91.6 milyon adede yükseldi. IDC, “Salgın tüm hızıyla devam ederken dizüstü bilgisayarları ve iş istasyonlarını içeren geleneksel masaüstü bilgisayarları, yeniden bir tüketici teknolojisi ürünü haline geldi” saptamasında bulundu. IDC Çin’in Başkan Yardımcısı Wang Jiping, “Şu anda küresel PC pazarının bu yılki seyriyle ilgili net bir tahmin mevcut değil, ancak Çin’de bilgisayar pazarının yüzde 10,7 büyümesini bekliyoruz. Anaokulundan 12. sınıfa kadar olan K-12 grubu öğrencilerin yanı sıra akıllı ofis endüstrisi ve devlet alımları da Çin’in PC sektörünün genişlemesinin ana itici güçleri olacak” dedi.

 

Wang, “Çin’deki PC satın alımlarının bu yıl 8,8 milyon adede ulaşması bekleniyor. Bu rakam da 2019’da K-12’den gelen talebin yaklaşık altı katı ve Çin’deki genel tüketici PC pazarının yaklaşık üçte biri olduğunu” söyledi. Wang, gelecekte segmentin istikrarlı bir şekilde büyümesiyle üreticilerin de ilkokul ve ortaokul öğrencileri için özel tasarlanmış bilgisayarları piyasaya süreceğini sözlerine ekledi. Araştırma şirketi Gartner da Çin’deki ekonomik iyileşme nedeniyle istikrarlı ticari bilgisayar harcamalarının küresel bilgisayar satışlarının artmasına yardımcı olduğunu açıkladı.

 

HP China Başkanı Tony Chou da “Çin’in 2020’deki PC pazarından gelen güçlü taleple birlikte, giderek daha fazla insan, yaşamın ve işin farklı taleplerini karşılayabilecek bir bilgisayara sahip olmanın çok önemli olduğunun farkına varıyor. Bulaşma sonrası dönemde PC’lerin geleceğine inanıyoruz. Çin, 2021’de küresel bilgisayar pazarının büyümesine öncülük edecek olan giderek daha da önemli bir rol oynayacak. Sürekli teknolojik yenilik, ürün yükseltmeleri, ekolojik iş birliği ve entegrasyon sayesinde, bilgisayar pazarının geleceği konusunda iyimseriz” dedi. Intel’in Çin Perakende Tüketici Bölümü Genel Müdürü Tang Jiong ise 2021’in bilgisayar satışları için iyi bir yıl olacağını, çünkü artan inovasyonla birlikte PC’lerin iş dünyasında giderek daha önemli bir role sahip olacağını dile getirdi.

 

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu

Hibya Haber Ajansı