Çin İnsanlı Uzay Uçuşları Ajansı, Shenzhou-13 uzay gemisinin Çinli astronotlarının, önümüzdeki günlerde ilk kez araç dışında faaliyette bulunacaklarını açıkladı. Üç astronot, Shenzhou-13 uzay gemisi ile uzaya gönderildikleri ve ülkenin uzay istasyonu ile kombinasyona girdikleri 16 Ekim tarihinden bu yana yani 21 günden beri yörüngedeki araçta çalışıyor. Her üç astronot da şu anda iyi durumda, kombinezon dengeli ve istikrarlı biçimde yürüyor.

 

Çin’in uzay istasyonunun kombinasyonu uzay gemisi Shenzhou-13, merkezi modül Tianhe ile taşıma gemileri Tianzhou-2 ve Tianzhou-3’ten oluşuyor. Üç Çinli astronot, 16 Ekim’den bu yana ülkenin uzay istasyonunun inşası için en uzun süren insanlı görevi için çalışıyor. Üçlü astronot ekibi, başta uzayda dolaşmaya çıkan ilk Çinli astronot ve aynı zamanda mürettebatın komutanı olan Zhai Zhigang, Çin uzay istasyonunda görev yapan ilk kadın astronot Wang Yaping ve uzaya ilk kez çıkan Ye Guangfu’dan oluşuyor.

 

Astronotlar, uzayda geçirdikleri 21 gün süresince günlük görevlerini yerine getirdi. Bunlar taşıma gemisinden gerekli ihtiyaç malzemesinin transferi, uzay istasyonu kombinasyonunun yönetim ve denetimi, gemi dışındaki yeni uzay etkinliklerinin test edilmesi, yörüngede sağlık kontrolleri, yerçekimsiz ortamda korunma alıştırmaları ve uzay deneyleri. Mürettebat, aynı zamanda yörüngede acil durum tahliye tatbikatı, mekanik kol kullanımı ve tıbbi kurtarma türünden alıştırma programları gerçekleştirdi.

 

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu

Hibya Haber Ajansı