Cuma günü düzenlenen basın toplantısında uzayda yaşamla ilgili bilgi veren Çin Uzay Teknolojisi Akademisi Uzay İstasyonu Baş Tasarımcısı Bai Linhou, uzay istasyonu merkez modülü Tianhe’nin akıllı sistemlerle donanmış olduğunu söyledi. Astronotlar, bu sayede merkez modülün ışıklandırmasını ve mutfak ekipmanını mobil uygulamalar yoluyla kontrol edebiliyor. Ayrıca internette sörf yapıp aileleri ve dostlarıyla video üzerinden görüşebiliyorlar.  

Öte yandan Bai, astronotların yine görsel-işitsel bir sistem sayesinde gece çalışma zorunda kalmayıp uyuma olanağına sahip bulunduklarını da belirtti. Bai, çekirdek modülde bulunan bir akusto-optik sistemle, astronotların görevde olmak yerine geceleri uyuyabileceğini de sözlerine ekledi.

Çin’in Shenzhou-12 mürettebatlı misyonunun üç astronotundan biri olan Tang Hongbo, mürettebat üyelerinin yaklaşık yarım saat içinde sıcak yemek yiyebileceklerini söyledi. Astronotlar, bir şeyler ters giderse onları bilgilendiren bir hoparlör sayesinde daha rahat bir uyku uyuyabiliyor.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı