Avrupa Adalet Divan Perşembe günü verdiği nihai kararda, Avrupa Adalet Divanı, 1,06 milyar avroluk para cezasını bozan ve rekabete aykırı davranış suçlamalarını kısmen reddeden daha önceki bir kararı onadı.

Ancak AB'nin en yüksek mahkemesinin verdiği karar, yirmi yılı aşkın bir süredir devam eden anlaşmazlıkta son söz değil. Intel komisyona karşı yeni bir dava açarak, 2009 yılında alınan ve yargıçlar tarafından onaylanan kararın unsurlarına dayanan 376 milyon Euro'luk ayrı bir cezaya itiraz etti.

Hikaye, 24 yıl önce rakip bir çip üreticisinin AB rekabet otoritelerine bir şikayette bulunmasıyla başladı ve bu da sonunda 2004'te bir soruşturmanın başlatılmasına yol açtı. Beş yıl sonra, 2009'da komisyon, Intel'in baskın pazar konumunu kötüye kullandığı sonucuna vardı ve o zamanlar rekor olan 1,06 milyar avroluk bir para cezası verdi.

Komisyon, o zamanlar dünyanın en büyük çip üreticisi olan Intel'in, Intel'in CPU'larını satın almaları koşuluyla Dell, Hewlett-Packard ve Lenovo dahil olmak üzere bilgisayar üreticilerine tamamen veya kısmen "gizli indirimler" vererek pazar hakimiyetini kötüye kullandığını iddia etti.

Hibya Haber Ajansı