Covid-19  Türkiye dahil birçok ülkede etkisini sürdürüyor. May İşitme Cihazları Uzmanları koronovirüsün ateş, öksürük, yorgunluk, eklem ağrıları, tat ve koku kaybı gibi semptomlarının yanı sıra işitme kayıplarına da yol açabildiğini söyledi. 

2019 yılında ilk kez Çin’de ortaya çıkan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Uluslararası Pandemi” olarak ilan edilen Koronavirüs (COVID-19) etkili olmaya devam ediyor. Yaygın olarak akut solunum yolu hastalıklarının yanı sıra ateş, öksürük, yorgunluk, eklem ağrıları, tat ve koku kaybı gibi şikayetlerle ortaya çıkan Covid-19, işitme kaybı rahatsızlıklarını da tetikleyebiliyor. May İşitme Cihazları Uzmanları, viral enfeksiyon kaynaklı işitme kayıplarının her iki kulakta veya tek kulakta da meydana gelebileceğini söyledi. Uzmanlar, “İşitme kaybı doğuştan olabileceği gibi bazı faktörlere bağlı olarak sonradan da ortaya çıkabiliyor. Yaş faktörü, uzun süreli yüksek sese maruz kalmak, akustik tramvalar, bakteriyel veya viral enfeksiyonlar, işitme kaybının ortaya çıkmasında temel sebepler arasında gösteriliyor. Tüm dünyayı etkisi altına alan ve viral bir enfeksiyon olan Covid-19’un da işitme kaybına neden olduğu vakalar Dünya genelinde gözlemlenmeye başlamıştır” dedi. 

İlk işitme kaybı vakası Tayvan’dan bildirildi

May İşitme Cihazları Uzmanları, dünya çapında yapılan çalışmalar sonucunda Covid-19 hastalarının ani işitme kayıpları şikayetlerinin arttığını söyledi. Uzmanlar, Tayvan’da karşılaşılan bir vakada Covid-19 ile birlikte ilk işitme kaybı vakasının bildirildiğini aktardı. Uzmanlar, “Otuz dokuz yaşındaki kadın hastada, solunum tedavisi ile Covid-19 semptomları yaklaşık 2 haftada iyileşmiş̧, ancak ani işitme kaybı düzelmemiştir. Meydana gelen işitme kayıplarının nedenleri kesin olarak bilinmemekle beraber; vücuttaki kan dolaşımının bozulmasıyla kulak bölgesini besleyen damarlardaki tıkanmalar ve işitme sinirinin doğrudan virüs ile enfekte olması sonucu meydana gelebileceği düşünülmektedir” dedi.  

İşitme testi yoğunluğunda artış 

Uzmanlar, Covid-19 ile birlikte Tinnitus (Çınlama) şikâyetinde artış olduğunu da ifade ederken, bu nedenle Covid-19 hastalarında meydana gelebilecek işitme kayıplarının erken teşhisinin ve gerekli olduğu koşullarda bu hastaların işitme cihazı ile desteklenmesinin oldukça önemli olduğunu kaydetti. Uzmanlar sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Covid-19 sürecinde şubelerimizdeki işitme testi talebinin yoğunluğu da bu süreçte dikkat çekecek oranda artmıştır. Hastanın işitme kaybını yaşamaya başladığı ilk andan itibaren geçirdiği süreç, uzmanlar tarafından dinlendiğinde işitme cihazı ile hastaların mutlaka desteklenmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. May İşitme Cihazları şubelerinde işitme testleri de yapılmaktadır ve Covid-19 rahatsızlığı sebebiyle işitme kaybı gelişen hastaların, en kısa zamanda bir KBB uzmanına muayene olmaları önerilmektedir.”  


Hibya Haber Ajansı