Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

"Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri ile az önce tamamladığımız görüşmede işbirliğimizi daha da geliştirmek bu vesile ile geleceğe yönelik neler yapabileceğimizi konuşma fırsatını bulduk.

Tabii bu gerek ikili olarak gerek bölgesel gerekse küresel olarak ne gibi adımlar atabiliriz bunları görüşme imkanı yakaladık.

Bölgede hem siyasi hem ekonomik hem de beşeri bağları kuvvetlendirecek bu barış projesinin icrasında daha da sürat vermemiz gerektiği hususunda mutabık kaldık.

Başkanlığı Konseyi'nin Mayıs 2019'da Ankara'yı resmi ziyareti sırasında imzaladığımız güncellenmiş Serbest Ticaret Anlaşması 1 Ağustos 2021 itibariyle yürürlüğe girmiştir. Bu gelişme gerek ticaretimizin gerek Bosna-Hersek'teki yatırımlarımızın artmasına katkı sağladı.

Sanayi, turizm, eğitim, tarım ve hayvancılık sektörlerindeki işbirliğimizi daha da geliştirmek istiyoruz. Kültürel ve beşeri alanlardaki sağlam bağlarımızı da güçlendirmeye önem veriyoruz.

Balkanlardaki güncel gelişmeler hakkında da görüş alışverişinde bulunduk. Bölgemizde halklarımızın yararına olacak şekilde ekonomik kalkınmanın ve refahın artırılmasına yönelik adımların atılmaya devam etmesi hele hele bir milyar Avroluk hedefi yakalamamız gerçekten çok büyük bir önemi haizdir.

Bosna Hersek'in Avrupa Atlantik kurumlarıyla entegrasyonuna desteğimizi teyit ettik.

Toprak bütünlüğü siyasi birliği ve egemenliği bölge barışının anahtarıdır. Bölgesel istikrarı. muhafazası yönünde birlikte çalışmayı sürdüreceğiz.

Bosna-Hersek'in toprak bütünlüğü siyasi birliği ve egemenliği bölge barışının anahtarıdır.

Bölgesel istikrar muhafazası yönünde birlikte çalışmayı sürdüreceğiz. Tabii bu vesileyle gerek ikili gerek bölgesel gerek küresel dediğimiz zaman Afganistan'la da konuştuk.

Afganistan'daki ölü sayısı 170'i buldu. Bütün bunlar bir şeyi gösteriyor demek ki dünyada en güçlü yümdiyen ülkeler girdikleri yerlerden çıkarken çok daha hassas çok daha dikkatli çıkmaları gerekirken bu çıkışlar öyle söylendiği gibi olmadı.

Ve maalesef terör örgütlerine bu ülkeleri teslim etmek suretiyle buralardan ayrılmak bedeli ağır neticeler doğurmaktadır.

DEAŞ'a karşı en güçlü mücadeleyi Türkiye olarak biz verdik ve veriyoruz lafla olmuyor bu işler onun için gereken neyse bunu yapmanız şart.

Şu anda işte Taliban diyorlar Tamam da Taliban şu anda eski Taliban değil diyorsun. Mesele ne dediği değil ne yaptığıdır. Şu anda da Taliban'ın Afganistan'da bundan sonraki süreçte ne yapacağı çok büyük önem arz etmektedir.

Türkiye olarak şu an itibariyle sivillerimizi ülkemize taşıdık. Şu anda teknik elemanlar olarak belli sayıda az sayıda bir elemanımız orada bulunuyor ama bunun dışında biz Afganistan'dan bütün bu ekiplerimizi çekmiş bulunuyoruz.

Temennimiz odur ki barışın geleceğine her türlü desteği vereceğiz. 20 yıldır alt yapısıyla üst yapısıyla Afganistan'da çok büyük emeklerimiz oldu ve bunlar şu ana kadar da devam etti ve bundan sonraki süreçte de gelişmeler bunların belirleyicisi olacaktır."


Hibya Haber Ajansı