Erdoğan'ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

"Türk Konseyi'nin 8. Zirvesi vesilesiyle medeniyetlerin beşiği göz bebeğimiz İstanbul'umuz da sizleri misafir etmekten büyük bir bahtiyarlık  duyuyorum.

Zirvemizin ülkelerimiz ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını dilerim.

Türk devletleri teşkilatı olarak gözlemci üyemiz Macaristan'la birlikte salgın karşısında verdiğimiz ortak mücadelede bir diğer başarı örneğidir.

Bugün ayrıca değerli katkılarınızla hazırlanan Türk Dünyası 2040 Vizyon Belgesini uygulamaya alacağız. Bu belge ufkumuzu sadece üye ülkeler ile sınırlı kalmadığını gösterecek barış huzur ve refahı tüm bölgemizde yayma irademizin tezahürü olacaktır.

Siyasi ve toplumsal dayanışmamız gibi İktisadi ve ticari işbirliğimizi de müşterek adımlarla çeşitlendirmeli güçlendirmeliyiz.

Toplam Ticaret hacmimiz yaklaşık 21 milyar dolar düzeyinde seyrediyor. Dünyanın geri kalanı ile olan toplam ticaret hacmimizin sadece yine yaklaşık yüzde üçüne tekabül ediyor.

Hem ticaretimizi hem karşılıklı yatırımlarımızı süratle artırmalıyız. Ülkelerimiz arasındaki ticaretin önündeki tarife dışı tüm engelleri kaldırmalıyız.

Bu maksatla ticareti kolaylaştırma strateji belgesinin imzalanmasına özellikle önem veriyor. Ancak kara hava ve deniz yolları ile birbirimize sımsıkı bir şekilde bağlanamazsak istediğiniz sonuçları elde edemeyiz.

Transit geçiş belgelerini artık gündemimizden çıkarmalı gümrük mevzuat ve uygulamalarımızı uyumlaştırmalı geçiş ücretlerini rekabetçi bir düzeye çekmeliyiz.

Bu doğrultuda uluslararası kombine yük taşımacılığı anlaşmasını bir an önce imzalamanız böylelikle Hazar geçişli uluslararası doğu batı orta koridor başta olmak üzere aramızdaki tüm yolları bu coğrafyanın ana arterleri haline getirebiliriz.

Azerbaycan Nahçıvan bağlantısı da bu anlamda hayati nitelik bölgenin transit ve lojistik merkez olmak konumundan şüphesiz hepimiz istifade edeceğiz. Malum Sayın Binali Yıldırım'ı Aksakallılar Konseyine Türkiye'nin Aksakalı olarak atadık. Tecrübesi ve birikimi ile ulaştırma başta olmak üzere konseyin çalışmalarına her alanda değerli katkılar sağlayacağına inanıyor. Üstlendiği bu önemli görev de kendisine başarılar diliyorum.

Zirvemizin teması yeşil teknolojiler ve dijital çağda akıllı şehirler çevre kirliliği ve iklim değişikliği ile mücadele konularında Türkiye olarak daima hassasiyet gösterdik. Paris İklim Anlaşmasını onaylayıp yürürlüğe koyarak iklim değişikliği ile mücadele ve uyum noktasında yeni bir dönemin kapılarını açtık.

Dönem başkanlığımız süresince bu küresel meselede çok taraflı işbirliğinin geliştirilmesi için yoğun çaba harcayacağız.

Önümüzdeki süreçte şehirlerimizi yeni teknolojileri ve yenilikçi yaklaşımları kullanarak akıllı şehirlere dönüştürmeliyiz.

Akıllı şehir çözümlerinin temelini stratejiler veri stratejilerin üretimi ileri düzey yeni teknolojiler oluşturacak.

Ulusal yapay zeka stratejimizi geliştirelim bu doğrultuda bir üst aşamaya çıkacak adımı attık.

Yapay zeka bu doğrultuda bir üst aşamaya çıkacak adımı stratejimizi teşkilatımız da da teşmil ettik.

Teşkilat olarak bu konularda ortak politikalar geliştirmeli ve dijital dönüşüme liderlik etmeliyiz. Bu doğrultuda tüm paydaşlarla birlikte insan odaklı ortak stratejik planları oluşturmalı dönüşümün yol haritasını belirlemeliyiz.

Küresel ısınmanın da etkisiyle doğal afetlerin sayısının ve yıkıcı sonuçları katlanarak artmaktadır. Bu vesileyle yaz aylarında yaşadığımız büyük yangınların söndürülmesinde dinle dayanışma gösteren tüm dost ülkelere teşekkür ediyor, doğal afetlerle mücadele noktasında da işbirliğimizi geliştirmemiz gerekiyor.

Türkiye olarak bu amaçla arama kurtarma ve doğal afetler sonrası rehabilitasyon konularında ortak hareket etmek üzere Türk devletleri teşkilatı sivil koruma mekanizması kurulmasını teklif ediyor. Terör örgütleriyle ortak mücadelemizde gündemimizi önemli unsurlarından biri olmalıdır.

PKK YPG ve FETÖ gibi şer odakları başta olmak üzere terörün her türlüsü ile mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız. Bu konuda işbirliğimizi artırmalıyız ayrıca İslam ve yabancı düşmanlığı gibi çağımızın vebası olan yıkıcı akımlarla mücadele de birlikte hareket etmeliyiz.

Teşkilatımızın uluslararası bir kuruluş olarak cazibe merkezi haline dönüştüğünü memnuniyetle müsaade ediyor bu kapsamda teşkilatımızın gözlemcilik ve ortaklık kurma usullerine ilişkin kararları da bugün kabul edeceğiz.

Aile resmimizin daha da zenginleşmesi için önümüzdeki dönemde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini aramızda görmeyi canı gönülden arzu ediyoruz.

Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıs Türklerinin maruz bırakıldığı tecrit ve ambargonun hafifletilmesinde kıymetli desteklerinize güveniyorum.

Dönem başkanlığımızda Dünya Göçebe Oyunları'nın 4.'sünede de ev sahipliği yapacağız. İkincisini mart ayında düzenleyeceğimiz Antalya Diploması Forumuna hepinizi şimdiden özellikle davet ediyoruz.

4 yıldır ülkemizde başarı ile düzenlenen TEKNOFEST'i gelecek sene Azerbaycan'da gerçekleştireceğiz TEKNOFEST'in önümüzdeki yıllarda diğer kardeş ülkelerde de düzenlenmesi yararlı olacaktır."
Hibya Haber Ajansı