Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı ile düzenlediği ortak basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın toplantısında sorulan soruya yanıtı ise şöyle:

Soru- Afganistan’daki patlamalarda 170 kişi hayatını kaybetti, ve ABD saldırılardan DEAŞ’ın Horosan kolunun sorumlu olduğunun yönünde açıklamalar yaptı. Sizde DEAŞ’ın ne kadar tehlikeli bir örgüt olduğunu açıklamalarınızda söylemiştiniz buraya gelmeden önce. Bu saldırılarla DEAŞ Taliban’nında iktidarını sarsmak istediği manasına mı geliyor.? DEAŞ ve Taliban için süreci nasıl değerlendiriyorsunuz.?

"Değerli arkadaşlar tabi DEAŞ farklı bir örgüt, Taliban farklı bir örgüt. Onun Taliban’dan farkı nedir ne değildir veyahut da Taliban’la ne gibi bir mücadelenin savaşın içine girecekler onları ben şu anda kestiremem.

Ama bildiğim bir şey var ki ortada terör örgütlülerinin çatışması var.

Bu terör örgütlerinin çatışmasından da Türkiye’nin karlı çıkması veya bir başka ülkenin karlı çıkması diye bir şey düşünülemez. O da terör o da terör. Böyle bir durum ortada. Bütün mesele Afganistan halkının huzurunu, Afganistan halkının bir an önce huzurlu bir şekilde yaşama geçmesini görmek budur.

Eğer Amerika’nın yapacağı bir şey varsa bunu sağlamaktır. Atacağı bir adım varsa bu alanda bir adım atmaktır. Ama Amerika ben çekildim, gidiyorum deyip çekilip gidiyor, ondan sonra ne derdiniz varsa görün diyor. Şu anda NATO ne yapacak.? Bizde bir NATO üyesiyiz. Şu anda o noktada tabi görüşmelerimiz olacak. Ne gibi adımlar atacağız onların da planlamalarını yapacağız.

Ama bütün mesele biz sorumluluk alanımızdaki adımları attık, ve bu akşam itibariyle de oradaki bütün elemanlarımızı çekiyoruz artık orada bizim asker veya sivil kimse kalmayacak. Sadece bir teknik heyet orada 20 30 kişilik onlar kalacak. Onun dışında kimse kalmayacak. Bu şekilde de oradan ayrılmış oluyoruz. Sonucu hayırlı olsun diyorum."

Hibya Haber Ajansı