19 Mart 2021'de Naci Ağbal'ın görevden alınıp yerine Şahap Kavcıoğlu'nun atanması ile Cumhuriyet tarihinde ilk kez, Merkez Bankası'na 20 ay içinde dördüncü başkan atanmış oldu. O tarihte, yeni başkanın % 19 olan politika faizini kısa sürede indireceği bekleniyordu. Fakat Eylül ayı toplantısına kadar faizde bir değişiklik yapılmadı. Eylül'de Tüketici enflasyonu % 19a gelmişken "gösterge faize bakılacağını" açıklayıp faizi 100 baz puan indirdiler. Bugünkü Ekim toplantısı öncesinde enerji fiyatlarındaki artış, kurdaki yükseliş enflasyonu daha da yukarı çekeceği beklentisini artırıyor. Piyasada TCMB'nin yine de faizi 50 baz puan da olsa indireceği beklentisi var. Saat 14.00'de karar gelecek. Biz, enflasyonda yukarı yönlü risklere vurgu yaparak sabit tutmasını bekliyoruz.

 

Global borsalar 20 günlük Ekim ayı sürecinde sağlam ralli yaptılar. ABD'de S&P500 % 5.3 yükselerek tarihi rekorunu yeniden kırdı. Bitcoin de tarihi rekorunu yeniden kırmayı başardı ve neredeyse 67 bine ulaştı. Bizde ise aybaşından beri  % 4.3 yükselen sanayi endeksi sayesinde BIST 100 % 1.9 arttı. BIST100'deki artışı sağlayan ilk 7 hissenin sanayi hissesi olduğunu söylersek daha iyi ifade etmiş oluruz.

 

Türklerin kurduğu UDEMY, 44 milyonu aşan üyesi ile 2021/6'da 250 milyon dolar gelir elde etti. Gerçi halen nette zararda ama trendi iyi. Amerika’da 400 milyon dolar halka arz büyüklüğü ile arz için düğmeye bastılar. En son Hepsiburada.com Amerika’da arz olmuştu.

 

STRATEJI

BIST100 Ekim başında yeniden 1371’e kadar gerilediğinde “Bu seviyelerin altı, yükselen trendin kırılması anlamına geleceğinden bir tepki hareketi beklenebilir” demiştik 1420 ye kadar tepti. Şimdi 1400 destek seviyesi yeniden önem kazanıyor.

Kaynak Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı