TÜİK’in Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturarak açıkladığı Mayıs ayı GTS (Genel ticaret sistemi) dış ticaret verilerine göre; Türkiye’nin ihracatı 2021 yılının Mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %65,7 artarak 16,50 milyar USD olurken, aynı dönemde ithalat %54 artarak 20,63 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. Böylece dış ticaret açığı, Mayıs 2020 – Mayıs 2021 dönemleri arasında %20,2 artmış ve 4,13 milyar USD olmuştur. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %74,3’ten %80’e yükselmiştir.

 

Mayıs ayında içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu ABD, İngiltere ve İtalya takip etmektedir. Avrupa Birliği’ni oluşturan 27 ülkeye ihracat %71,3 artarak 6,80 milyar USD olurken, AB’nin toplam ihracatımız içindeki payının %39,9’dan %41,2’ye yükseldiği görülmektedir. İthalat kalemlerinde; Mayıs 2021’de ilk sırayı Çin alırken, onu Rusya, Almanya ve ABD izlemiştir. Mayıs ayında sermaye mallarının toplam ithalat içindeki payı azalırken, ara (ham madde) aynı kalmış ve tüketim mallarının payı artmıştır. Yüksek teknolojili ürünlerin ihracatının toplam ihracatımız içindeki payı %2,7 olurken, aynı grubun ithalatının toplam ithalatımız içerisindeki payı ise %11,4 olmuştur.

 

ÖTS’ye (Özel ticaret sistemi) göre, Türkiye’nin ihracatı 2021 yılının Mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %66,1 artarak 15,65 milyar USD olurken, aynı dönemde ithalat %51,2 artarak 19,32 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %81 olmuştur.

 

 

İhracat, ithalat ve dış ticaret dengesi, Mayıs 2021… Kaynak: TÜİK, Ticaret Bakanlığı, Bloomberg

 

Nisan ayında görülen güçlü baz etkisi, Mayıs ayında oransal olarak azalsa da devam etmiştir ve ihracat ile ithalatın yüksek değişimlerini açıklamaktadır. Ana ihracat pazarlarımızdaki ekonomik düzelme, ihracatı aynı zamanda baz etkisinden bağımsız bir şekilde desteklemektedir. İthalat tarafında ise riskler çift yönlü olarak devam etmektedir. Kredi büyümesinde ve iç talepte izlenen sıkı para politikalarının da etkisiyle görülebilecek limitlenmeye karşı; emtia ve enerji fiyatlarının, aynı zamanda açılma sonrası dönemin artan tüketim etkisinin ithalatı artırma etkisinden söz edilebilir. Bu noktada, ithalatta geçen yılın büyük bölümünde etkin olan altın ithalatının bu yıl sürükleyici güç olmadığını da belirtmek gerekir. İthalatın yüksek seyretmesi cari açık açısından da yukarı risk oluşturacakken, Temmuz’dan itibaren hareketlenen turizm kaynaklı gelirlerin de azaltıcı etkisini gözlemliyor olacağız.

Ülkelere göre dış ticaret… Kaynak: TÜİK, Ticaret Bakanlığı…

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı