Dışişleri Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (COVİD19) tedbirleri kapsamında video konferans yöntemiyle düzenlenen AB Liderler Zirvesi'nin bildirisine yönelik açıklamada bulundu. Bakanlık, Türkiye-AB ilişkilerini olumlu bir temelde ilerletme konusundaki gayretlerinden dolayı ve Zirve Bildirisine yansıtılmaya çalışılan söylemi memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Bakanlık, AB'nin bu adımının olumlu ancak zayıf olduğunu belirterek, muğlak ifadelerin yer verildiği bildiride  küresel aktöre dönüştürmek istedikleri AB açısından zayıf adımlar olarak kaldığı ifade edildi.

Türkiye'den AB'ye KKTC tepkisi

Türkiye'nin Libya, Suriye, Güney Kafkasya gibi bölgesel krizlerin çözümü yönündeki çabalarını sürdüreceği belirtilen açıklamada, Yunan-Rum ikilisinin kışkırtıcı tutumunun AB tarafından görmezden gelindiği vurgulandı. Türkiye'nin ve KKTC'nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerini yasadışı olarak nitelendirmesinin uluslararası hukuka aykırı olduğu ifade edilirken AB'nin bu konuda yetki ve yargı hakkının bulunmadığına dikkat çekildi.

AB'nin Kıbrıs Rum tarafının çıkarlarını savunmaya yönelik ve gerçeği yansıtmayan bildirisinin olası bir uzlaşma zeminini de zayıflattığı belirtildi. Bildiride Kıbrıs Türklerine ve meşru hak ve çıkarlarına yine atıfta bulunulmamasının AB’nin Kıbrıs konusunda taraflı ve önyargılı tutumunun devam ettiğini gösterdiği kaydedildi.

Açıklamada, AB'nin ortak çıkarlara yönelik atacağı olumlu adımlara aday ülke Türkiye tarafından olumlu adımlarla karşılanacağı belirtildi.