Son 24 saat içinde cumhurbaşkanı ile yaptığı ikinci görüşmeden sonra Hariri, "Aoun'un pozisyonunun değişmediğini" açıkladı.

İki adam Çarşamba günü 19. toplantısını gerçekleştirdi ve Hariri 24 üyeli kabine için bir kadro sundu.

Hariri, “Tanrı bu ülkeye yardım etsin” dedi. “Aun, Çarşamba günü kendisine sunduğum kabinedeki Hıristiyan bakanların isimlerinde köklü değişiklikler talep etti. Anlaşmaya varamayacağımızı söyledi."

Aoun'un ofisi, Hariri'nin "herhangi bir değişikliği tartışmaya hazır olmadığını" belirten bir bildiri yayınladı.

Cumhurbaşkanı, hükümeti kurma görevini devralacak alternatif bir figür atamak için mümkün olan en kısa sürede bağlayıcı meclis istişareleri için bir tarih belirleyeceğini söyledi.

Hariri'nin hamlesinden sonra Lübnan sterlini yeni bir dip gördü ve karaborsada dolar için 20.000 LBP'nin üzerinde satış yapıyordu.

İstifa ve doların fiyatındaki keskin artış, Beyrut, Sidon, Trablus ve Baalbek'te yayılan öfkeli protestolara yol açtı.
Protestocular güneydeki Tire kentinde restoran ve kafeleri yıktı ve müşterileri bu işyerlerinden kovdu.

Beyrut'ta sokaklar trafiğe kapatıldı ve Beyrut Arap Üniversitesi çevresinde askerlerle çıkan çatışmalarda bazı kişiler yaralandı.

Trablus'ta sokağa çıkmaları için hoparlörlerden tekrar tekrar çağrılar yapıldı.

Öte yandan Aoun ve Hariri arasındaki ilişkiler, cumhurbaşkanı ile siyasi partisi Hür Yurtsever Hareketi (FPM) ve Hariri'nin Gelecek Hareketi arasındaki siyasi farklılıklar ve anlaşmazlıklar nedeniyle gergindi.


Akademik ve politik bir yazar olan Dr. Harith Suleiman, Lübnan'ın bu çıkmaza girdiğini gördüğünde şok olmadığını çünkü Aoun'un son dokuz aydır bir kurtarma hükümeti kurmak için "tüm girişimleri engellediğini" söyledi.

Arab News'e verdiği demeçte, "Aoun, Hariri'nin hükümete başkanlık etmesini istemiyor ve kendisine ve siyasi partisine hükümeti engellemek için üçüncü bir kişiyi vermekte ısrar ediyor, böylece onları istediği zaman kaldırabilir" dedi. “Engelleme üçüncü tarafın Hizbullah olmadan sadece kendi partisine verilmesini istiyor çünkü Hizbullah'ın FPM'nin adayı Gebran Bassil dışında bir başkan adayını desteklemesi durumunda Hizbullah'ın baskı uygulayabilmesini istiyor.

“Aun ve damadı Gebran Bassil tarafından bir hükümet kurulmasına direnecek saygın bir Sünni figürü isimlendirmek artık kolay değil. Bassil, kendisi için çalışmaya ve emirlerini almaya istekli bir başbakan istiyor.”

Süleyman, Lübnan'daki çözümsüz dış baskıya ilişkin olarak, "Viyana'daki Amerikan-İran görüşmeleri bitene kadar rehin kalacağız. Biz rehin tutulurken yabancı ülkeler bizden nasıl serbest bırakılmamızı isteyebilir? Kaçırılan kişi isyan edebilir mi? Kaçıranlar? "

Eski milletvekili Fares Souaid, Aoun'un "sadece Hizbullah yüzünden" hala başkanlık sarayında olduğunu söyledi.

"Siyasi güçler, kamuoyu ve Arap ve uluslararası karar alma organları karşı karşıya geldiğinde, durum tehlikeli olmaktan da beter" dedi.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Fransız mevkidaşı Jean-Yves Le Drian ile Lübnan'daki durumu ele alma çabalarını görüşeceğini kaydeden ABD Dışişleri Bakanlığı, "Lübnanlı liderlerin krizi sona erdirmek için reformlar gerçekleştirebilecek bir hükümet kurması gerekiyor. "

Perşembe günü, ABD'nin Lübnan büyükelçisi Dorothy Shea ve Fransız meslektaşı Anne Grillo, Aoun'a Blinken ve Le Drian'dan "ülkelerinin Lübnan'daki duruma olan ilgisini" ve "çıkarlarını" belirten ortak bir mektup gönderdi. Lübnan'daki durum." “Stresliydiler. yakında bir hükümet "Lübnan'ın karşı karşıya olduğu kritik durumu ele alacak."

Fransa Perşembe günü Lübnanlıları destekleme taahhüdünü yinelerken, kaynaklar Fransa cumhurbaşkanlığı elçisi Patrick Durel'in Çarşamba gecesi Hizbullah'ın parlamento bloğunun başkanı Mohamed Raad ile bir araya geldiğini söyledi.

Fransa'nın ulusal gününün kutlanmasında Lübnanlılara seslenen Grillo, "Özellikle 4 Ağustos 2020'den sonra sizlere ifade ettiğimiz dayanışma bağlamında bu kutlama aylardır ve bu yıl yapılıyor. Beyrut limanı patlaması.

“Bugün bir kez daha tekrar ediyorum ki Fransa, Fransız halkı ve Lübnan'ın Fransız sakinleri sizi her zaman destekleyecektir. Bugünkü durum acil ve acildir. Fransa her zaman Lübnan'a destek toplamaya çalıştı. Fransa Cumhurbaşkanı'nın girişimi ve BM'nin desteğiyle Lübnan halkına destek için 4 Ağustos'ta üçüncü bir uluslararası konferans düzenlenecek. Bu tarih yeni bir dönüm noktası olacak."