Arap basınında yer alan haberlere göre, Uluslararası Göç Örgütü sözcüsü Safa Msehli, balıkçıların 40 göçmeni kurtarıp kıyıya geri döndürdiğini söyledi.
Msehli, teknenin Pazar günü Kuzey Afrika ülkesi açıklarında Libya sahil güvenliği tarafından durdurulan 700'den fazla göçmeni taşıyan dokuz kişi arasında yer aldığı belirtildi.
Yetkili, engellenen göçmenlerin BM göç dairesinin yaşamlarına yönelik daha fazla tehdit ve haklarının ihlal edilmesinden korktuğu aşırı kalabalık gözaltı merkezlerine götürüldüğünü söyledi.
Son haftalarda Libya'dan geçişlerde ve geçiş girişimlerinde bir artış yaşanırken, kaçakçılar sakin deniz ve sıcak havadan yararlanıyor.

Libya'daki IOM başkanı Federico Soda, Libya'dan göçmen çıkışlarındaki artıştan ve "sürekli can kaybından" "son derece endişeli" olduğunu ve "Durum göz ardı edilemez ve devletler sorumluluklarını karşılanmalı ve arama kurtarma gemilerini yeniden dağıtmalı." diye tweet attı.
Libya son yıllarda Afrika ve Orta Doğu'daki savaş ve yoksulluktan kaçan göçmenlerin baskın geçiş noktası olarak ortaya çıkmıştır. Petrol zengini ülke, 2011 yılında uzun süredir iktidarda olan Muammer Kaddafi'yi deviren ve öldüren NATO destekli bir ayaklanmanın ardından kaosa sürüklendi.

Bu ayın başlarında, Iki düzine insanı taşıyan lastik bir sandal libya açıklarında alabora olduğunda en az 11 Avrupa'ya bağlı göçmen boğuldu. Bu, Nisan ayında en az 130 göçmenin öldüğü tahmin edilen bir başka trajedinin ardından, yoğun rotada son yılların en ölümcül deniz trajedilerinden birinde yaşandı.
IOM'nin verilerine göre, bu yıl şimdiye kadar yaklaşık 7 bin Avrupa'ya bağlı göçmen yakalanarak Libya'ya geri döndü.

Kaçakçılar genellikle çaresiz aileleri tehlikeli Orta Akdeniz rotası boyunca duran ve kurucu olan kötü donanımlı lastik botlara bindiriyor. Son birkaç yılda yüzbinlerce göçmen ya kendi başlarına ya da denizde kurtarıldıktan sonra Avrupa'ya ulaştı.
Yol boyunca binlercesi boğuldu. Hak gruplarına göre, diğerleri silahlı grupların insafına bırakılmak veya yeterli yiyecek ve sudan yoksun squalid gözaltı merkezlerine hapsedilmek üzere Libya'ya geri gönderildi.