AB ülkelerinden peş peşe gelen açıklamalara AB Komisyonu Başkanı Ursula Leyen de katıldı. Erdoğan'ın Kıbrıs'a yapacağı ziyarette gerginliği artırmaması tavsiyesinde bulundu ancak asıl niyetleri Türkiye'nin Akdeniz'den tamamen çıkarılması yönünde.

19 Temmuz Pazartesi günü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)'ne gidecek olan Erdoğan, burada bir dizi etkinliğe katılacak. Kıbrıs Türk halkı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekatı'nın 47. geleceğine ilişkin Lefkoşa'da verdiği sözlere de kilitlendi.

"PARLAMENTODA KIBRIS'A İYİ HABER VERECEĞİM"
Kıbrıs'tan yetiştirilecek ilk günle ilgili konuşan Erdoğan, "Bunun yanında yine Kuzey Kıbrıs'a müjdesini orada parlamentoda vermek istiyoruz, şimdi verirsem yanlış olur, güzel bir adımımız var, ön çalışmalarını bitirdik. Salı günü de yine Kuzey Kıbrıs'ta malum her yıl yaptığımız törenlerimiz var. Törenlerimizi de orada geniş bir heyetle yapmak suretiyle salı akşamı tekrar yurda döneceğiz. Temennim odur ki bu yılki merasimlerimizle en güzel şekilde, gerek Ada'ya gerekse tüm dünyaya dünya barışının tesisi için mesajlarımız olacak." ifadelerini kullanmıştı.

AZERBAYCAN İLE DİPLOMATİK İLİŞKİ
Erdoğan'ın "Uzun süredir hazırlıklarımız sürüyor" ifadelerini kullandığı en önemli unsurlarından biri olacak. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Azerbaycan heyetinin resepsiyonunda "Biz bir milletiz, üç devletiz" ifadesini kullandı. Bir adım, Türk tarafının BM'ye sunulması, 'Kıbrıs'ta iki devletli çözüm budur' formülünü tam olarak destekleyecektir.

YUNANLILARA MARAŞ ÇAĞRISI
Açılış ziyaretini tamamlayacak olan Maraş'a ikinci ziyaretini gerçekleştirecek olan Erdoğan, Milli Ağa ve Restorasyon Camii'nin açılışını yapacak. Yunan yönetimi ve Atina, Maraş'ın malı olan Erdoğan'ın Rumlarını Erdoğan'ın KKTC hükümetinin bir parçası olan sınıftan çıkaracak Mülkiyet Komisyonu'na başvurarak "evde kal" durumundan endişe ediyor. Birçok AB ve BM pozisyonunda Yunan-Yunan ikilisinde yer alıyor çünkü şehirde mülk sahibi olan birçok Rum, 'Türkçe yönetim kelimesine' hazır.

GEÇİTKALE'DE KALICI KORKU TABANI
Erdoğan, 1974'ten sonra Türk savaş uçaklarının inişi için yapılan ve ayrıca geçirilen malzemenin kalıntılarının Geçitkale'de kalıcı bir askeri SİHA'ya dönüştürülebileceğini söyledi. İlk SİHA Aralık 2019'da Geçitkale'ye indi. Türk SİHA'ları Muğla Dalaman'dan havalanıyor ve iniş için KKTC'yi kullanıyor.

Gazimağusa Deniz Üssü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC'nin Gazimağusa kenti yakınlarında Türk donanmasının kullanacağı yeni bir deniz yapısının inşasını ilan edebilir. Türk savaş gemileri bugün Gazimağusa limanına yaklaşıyor. Limanın 40 kilometre doğusundaki askeri kasabasında bir rıhtım ve karargah için planlar var.
DOĞALGAZ 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kıyılarında planlananlar arasında planlandı. Sismik gemiler geçen yıl Kıbrıs açıklarında bir dizi araştırma ve sismik araştırma gerçekleştirdi.