TÜRKİYE

Hazine ve Maliye Bakanlığı kur korumalı TL mevduatları ve katılma hesaplarının uygulama esaslarını açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dolara Merkez Bankası ve Hazine üzerinden müdahale iddialarına değinirken, “Ya Türkiye olayları oturup kendi başına izleyecek, elindeki bütün enstrümanları pozitif yönde kullanmayacak kadar beceriksiz bir ülke mi? İhtiyacı olan her türlü enstrümanı kullanır” dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) döviz müdahalelerinin sürdüğü 17 Aralık haftasında rezervlerde hızlı bir gerileme yaşadı. Bankanın net rezervleri 21,2 milyar dolardan 12,2 milyar dolara geriledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati başkanlığında Finansal İstikrar Komitesi'nin ikinci toplantısı yapıldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada "TL'nin değerinin korunması ve tasarrufların güçlendirilmesi için yeni araçların geliştirilmesi konusunda kurum ve kuruluşlar arasında eşgüdüm sağlanması vurgulandı" dendi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, döviz kurundaki düşüşün fiyatlara yansımasında, bakanlığının kendisini göstereceğini bildirdi.

ABD

ABD Başkanı Joe Biden, Çin'in "zorla çalıştırma yoluyla üretim" yaptığına dair iddialar nedeniyle Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde üretilen ürünlerin ABD'ye ithalatını yasaklayan yasayı onayladı

ABD'de yeni konut satışları, Kasım'da aylık bazda yüzde 12,4 artışla 744 bine çıkmasına karşın piyasa beklentilerini karşılayamadı.

ABD'de Michigan Üniversitesi'nce ölçülen tüketici güven endeksi, Aralık’ta yukarı yönlü revize edilerek 70,6 oldu

ABD'de dayanıklı mal siparişleri, kasımda aylık yüzde 2,5 artarak piyasa beklentilerini geride bıraktı.

ABD'de kişisel harcamalar Kasım ayında yavaşlarken Fed'in de takip ettiği enflasyon göstergesi 39 yılın en büyük artışını kaydetti

ABD'de işsizlik maaşına başvuruların sayısı geçen hafta beklentiye paralel 205 bin oldu

AVRUPA

Fransa ve İtalya, Avrupa Birliği mali kurallarının elden geçirme taleplerinde açılış hamlelerini yaparak uzun vadeli büyümeyi daha çok gözeten bir yatırım anlaşması yapılması çağrısında bulundu.

Macaristan Merkez Bankası enflasyonla mücadele amacıyla faiz oranlarını birkaç hafta içinde 6. kez artırdı. Banka 1 haftalık mevduat faizini 20 baz puan artırarak yüzde 3.80'e yükseltti

RUSYA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yıl sonu basın toplantısında ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Reel sektörün yüksek faizlerden rahatsız olduğunun farkında olduğunu söyleyen Putin, yüksek faizler olmadan Rusya'nın durumunun Türkiye gibi olabileceğini söyledi.

ASYA

Japonya’nın Kasım ayı tüketici enflasyonu, artan yakıt maliyetleriyle yaklaşık iki yıl içindeki en büyük yıllık artışı kaydetti. Japonya’nın çekirdek tüketici fiyat endeksii, Kasım ayında bir önceki yıla göre %0,5 arttı.

Çin, ülkenin batısındaki Xi’an kentini, süregelen bir Kovid salgınını durdurabilmek için Perşembe günü karantinaya aldı.

Çin, teknoloji test uyduları Şiyan-12 01 ve 02'yi uzaya gönderdi. China Aerospace Science and Technology Corporation tarafından geliştirilen uydu çiftinin uzay ortamı araştırmaları ve diğer ilgili teknoloji testlerini yapacağını söyledi.

İNGİLTERE

İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle işletmelere 1 milyar sterlin hacminde ek finansman sağlanacağını bildirdi.

 

USD/TRY

Dolar/Lira paritesinde, geri çekilme 100 günlük basit hareketli ortalamanın geçtiği 10.25 bölgesinde sınırlı kaldı. Bu bölgeden gelen tepki alımları ile parite tekrar 11.25 seviyesi üzerine geçiş yaptı. Bu bölge üzerinde hareketin güç kazanması durumunda 12.15 / 13.30 sıralı direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası aşağı yönde hareketlerde ise 10.70 ilk ara destek konumunda bulunuyor.

Dirençler: 12.15 /  13.30 / 13.60

Destekler: 10.70 / 10.25 / 9.40

 

EUR/USD

Euro Dolar paritesinde 1.1185 / 1.1383 yatay bandında sıkışma devam ediyor. Sabah saatlerinde 1.1383 direnç bölgesine doğru hareketin izlendiği paritede bu bölgenin aşılması durumunda 1.1456 seviyesine doğru alımlar güç kazanabilir.

Dirençler:  1.1383 / 1.1456 / 1.1520

Destekler:  1.12400 / 1.1185 / 1.1105

Kaynak ALB Forex
Hibya Haber Ajansı