Altın iki haftalık toparlanma sürecinin ardından geçtiğimiz haftayı kayıpla tamamladı. Genel olarak hafta boyunca gelişme açısından sakin bir hafta geride kalmasın rağmen, altın haftayı yeşilde kapatamadı. Haftanın önemli gelişmesi olan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ile FED Başkanı Jerome Powell’in Temsilciler Meclisindeki konuşmaları takip edildi. Yellen ve Powell iyimser tutumlarını konuşmalarında hissedilirken, 1.9 trilyon yardım paketiyle Yellen ekonomi toparlanmasının hızlı olacağını savundu. Powell ise enflasyonun hızlı yükselişini dair kaygılarının olmadığını vurgu yaptı. Ekonominin liderlerinin ılımlı söylemleri altına yansıması negatif yönlü oldu. Diğer taraftan aşılama çalışmaları dünya genelinde dikkatle takip edilirken, Avrupa tarafındaki yavaşlık ekonomilerinin toparlanma konusundaki kaygıları artırırken, ABD aşılama çalışmasını durmaksızın sürdürmesi piyasalar açısından olumlu olarak öne çıkıyor. Bu gelişme doları endeksindeki güçlenmeyi artırırken altının üzerinde baskı kuran diğer bir unsur olarak öne çıkıyor. Geçtiğimiz hafta dolar endeksi 93 seviyesi direncine kadar uzanarak son dört ayın en yüksek seviyesini kaydederken altını da satışa zorladı. Haftayı 1732 dolar/ons seviyesinde tamamlayan sarı maden, yüzde 0,7 kaybı hanesine yazmış oldu.

 

Gümüş altına kıyasla sert bir satıcılı haftayı geride bırakırken, son iki ayın en düşük seviyesini kadar geri çekildi. 26,25 dolar/ons seviyesinden haftaya başlayan beyaz maden, 24,41 dolar/ons seviyesine kadar geri çekilerek haftanın en düşük seviyesini kaydetti. Seans sonunda 25,06 dolar/onstan dengelenme yaşayan beyaz maden, yüzde 4,5 kazancı hanesine yazdı. Altın gümüş rasyosunda ise geçtiğimiz hafta 70 seviyesi kaydedilmesi gümüşün ileriki günlerdeki fiyatlaması açısından pozitif sinyaller vermemiş oldu.

Platin de diğer kıymetlilerden ayrışamayarak kırmızıda bir haftayı geride bıraktı. 1200 dolar/onsun seviyesinin altına geri çekilen platin, yeşil enerji hikayesinden bugünlerde yeteri kadar beslenmekte zorlanıyor. ABD’de açıklanacak olan yeşil ekonomi paketinden payına pozitif bir fiyatlama düşeceği beklenen platin üst üste ikinci haftayı kayıpla kapattı. Haftayı 1184 dolar/onstan kapatan platin, önceki haftaya kıyasla yüzde 1,1 kayıp yaşamış oldu.

Paladyum geçtiğimiz haftayı yeşilde kapatmayı başaran tek kıymetli madeni olarak öne çıkarken, üst üste dördüncü haftayı da artıda kapatmış oldu. 2636 dolar/ons seviyesinden haftaya başlayan paladyum, 2675 dolar/ons seviyesinden haftayı tamamladı ve yüzde 1,5 kazancı hanesine yazmış oldu.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda geçtiğimiz hafta dünya fiyatlarının üzerinde işlemler gerçekleşmeye devam etmesine rağmen aradaki farkın azaldığını gördük. Altın işlemleri dünya fiyatlarının üzerinde 1,50- 2,00 dolar/onstan gerçekleşti. Borsa İstanbul’da toplamda 6.077 kg altın, 32.622 kg gümüş işlemiyle hafta tamamlandı.

Kaynak Doğukan ÇİÇEK / TROY PRECIOUS METALS TRADE INC.
Hibya Haber Ajansı