BIST100 Endeksi 6 Ekim sonrasında başlayan rallide dün 1707 ile tarihinin yeni en yüksek kapanışını yaptı.  Avrupa borsaları, İngiltere hariç günü yükselişle tamamladı. ABD’de ise kapanışlar negatif oldu. Bu sabah Asya’da da negatif görünüm var.

Önceki gün % 3 değer kaybeden TL dün de % 5 değer kaybederek 10.97’ye kadar yükseldi. Kontrol edilemeyen değer kaybı sadece son 4 günde % 10’a ulaştı.  Yılbaşından beri kayıp ise % 45 oldu. Bu sabah ise 10.70 seviyelerine geri çekilme görülmektedir.

 

TCMB’nin bugünkü faiz kararı ile TL’nin kontrol edilip edilmeyeceği merak konusu. Partisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan, “Biz faiz belasını bu milletin sırtından kaldıracağız. Biz faize kesinlikle milletimizi ezdiremeyiz. Bunun başka çıkışı olamaz. Beraber yürüdüğümüz arkadaşlarımızdan faizi savunanlar, kusur bakmasınlar. Bu yolda ben, faizi savunanla beraber olamam, olmam” dedi. Açıklama sonrasında kurdaki değer kaybı arttı.

 

TL’nin aşırı değer kaybı siyaseti de hareketlendirdi. CHP lideri, İYİ Parti’yi ziyareti sonrasında "Bu kadar yükü bu millet çekemez. Bir an önce Türkiye'nin seçime gitmesi gerekiyor" dedi.

 

Bir yandan dünyanın borç yükü artıyor. Ama ilginç bir gelişme oldu. Küresel borç 2020'de 24.1 trilyon dolar artarak 281.5 trilyon dolara çıkmıştı.  2021 ilk çeyrekte 7.5 trilyon dolar, ikinci çeyrekte ise 7 trilyon dolar artarak 296 trilyon dolara yükselmişti. Böylece 1.5 yıllık pandemi sürecinde dünya borcu 38 trilyondan fazla artmıştı. IIF'nin son raporu, 3. çeyrekte pandeminin gerilemesi ile borçlanmanın nette artmadığını gösterdi. Yani pandemi etkisi 1.5 yıl sürdü ve borçlanma kesildi.

 

Şimdi geliri artırıp, borcun gelire oranını düşürmek zamanı. 1. çeyrekte % 360’a gerileyen dünya borcu/dünya hasılası, 3. Çeyrekte % 350’ye gerilemiş oldu. Türkiye'de de borçların GSYH'ye oranları dikkate alındığında, yılın üçüncü çeyreğinde hane halkına ait borçlar % 16.6'ya, finansal olmayan şirketlere ait borçlar % 66.4'e, kamuya ait borçlar % 40.1'e ve finansal sektör borçları % 25.6'ya geriledi.

 

STRATEJI

BIST100 Ekim başında başladığı harekette tarihi rekorları yenileyen bir ralliyi sürdürüyor. Garanti haberi sonrasında yeni denge 1700 seviyesi olacak gibi. 1650 altında hedge gerekebilir.

Kaynak Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı