Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın üçüncü işlem gününü % 0,53 değer kaybederek günü 1.402 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 14,1 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi % 0,64 ve holding endeksi % 0,25 değer kaybettiği günde sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran % 1,88 ile inşaat, en çok kaybettiren ise % 1,80 ile spor olduğu görüldü. Avrupa borsaları haftanın üçüncü işlem gününü düşüşle tamamladı. Kapanışta; İngiltere'de FTSE 100 endeksi % 0,22, Almanya'da DAX 30 endeksi % 1,15, Fransa'da CAC 40 endeksi % 0,91 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi % 0,94 geriledi. ABD borsaları haftanın üçüncü işlem gününü karışık seyirle kapandı. Kapanışta, Dow Jones endeksi, % 0,21, S&P 500 endeksi % 0,11 değer kaybederken, Nasdaq endeksi % 0,13 değer kazandı. Bugün, Yurt içinde İmalat Sektörüne yönelik veriler takip edilecek. Global piyasalarda ise Almanya’da IFO İş Dünyası Güven Endeksi, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Aylık Rapor, İngiltere Merkez Bankası (BoE) Faiz Oranı Kararı, ve ABD’de GSYH data kompozisyonu takibimizde olacak. Ayrıca, Avrupa Birliği Liderler Zirvesi bugün başlıyor. Diğer taraftan, ABD Merkez Bankası bugün bankalar için yaptığı stres testi sonuçlarını açıklayacak. Yeni işlem gününde, Sabah saatlerinde Asya seansında işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmeleri birçoğunda fiyatlama davranışlarında kısa vadede risk iştahının seyrine bağlı olarak toparlanma eğiliminin devam ettiği izleniyor.

Satır Başları:

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın üçüncü işlem gününü % 0,53 değer kaybederek günü 1.402 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 14,1 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Yeni işlem gününde global piyasalarda risk iştahının seyrine bağlı olarak, BİST-100 endeksinin güne hafif alıcılı bir açılış ile başlamasını öngörüyoruz.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Finansal Hizmetler İstatistikleri ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi verilerine göre, 2021 yılı Haziran ayında Finansal Hizmetler Güven Endeksi, bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak 161,5 seviyesinde gerçekleşmiştir

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (Türkbesd) verilerine göre mayıs ayında altı ana üründe gerçekleştirilen ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre %66 artışla 2,04 milyon adet oldu. OcakMayıs ihracatı yıllık %51 yükselerek 10,6 milyon adede yükseldi. Yurt içi satışlar mayıs ayında yıllık %11 artışla 668.126 adede çıkarken, Ocak-Mayıs’ta %36 yükselişle 3,86 milyon adet olarak kaydedildi. Üretim mayıs ayında yıllık %60 arttı ve 2,55 milyona ulaşırken, Ocak-Mayıs üretimi yıllık %56 artış ile 14,4 milyon olarak gerçekleşti. (Kaynak: bloomberght.com)

Türkiye, 22 Haziran tarihli NAVTEX ile Ege Denizi'nin uluslararası sularında eğitim ve tatbikat yapacağını duyurdu. (Kaynak: ntv.com.tr)

AB Liderler Zirvesi’nin 24-25 Haziran tarihinde Brüksel’de gerçekleştirilmesi planlanıyor.  Euro Bölgesi’nde IHS Markit bileşik PMI endeksi 57,1’den 59,2’ye çıkarak 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bir savaş uçağının Karadeniz'de Kırım yakınlarındaki bir İngiliz Donanması destroyerine karşı "uyarı atışlarında" bulunduğunu belirtildi.

Avrupa Birliği (AB) Türkiye'ye Suriyeli göçmenlere 2024 yılına kadar ev sahipliği yapmaya devam etmesi için 3.5 milyar euroluk fon oluşturmayı değerlendirdiği haberi basında yer aldı.

ABD’de açıklanan öncü imalat PMI endeksi 4.ayda da arttı ve 62.1’den 62.6’ya yükseldi.

Almanya'da Bakanlar Kurulu, Kovid-19 salgın sonrasındaki ekonomik toparlanmayı güçlendirmek için yaklaşık 100 milyar euro yeni borçlanma öngören 2022 federal bütçe tasarısını onayladığı açıklandı.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, yaptığı değerlendirmede, beklentilerden daha hızlı gerçekleşen toparlanma neticesinde Amerikan Merkez Bankası’nın 2022 sonuna kadar faiz artırmasını beklediğini, varlık alımlarının azaltılması kararının da gelecek birkaç ay içinde alınabileceğini ifade etti.

Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan yaptığı değerlendirmede, “İnsanların düşündüğünden daha hızlı olmasını beklediğim kayda değer ilave toparlanma görüldükçe ve pandemi etkisi ortadan kalktıkça, risk yönetimi açısından hazine tahvili ve ipoteğe dayalı menkul kıymet alımlarını ayarlamanın çok daha faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamalarda, 25 Haziran Cuma'dan itibaren 18 yaşından gün almış herkes aşı randevusu alabileceğini belirti. "Delta Plus'ı ülkemizde tespit etmedik. Delta varyantıyla ilgili 134 vakamız oldu. Toplam 16 ilimizde görüldü. Yoğunluklu olarak İstanbul'da görüldü" dedi.

Şirket Notları:

ASELSAN ELEKTRONİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (ASELS): ASELSAN ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Mobil Kule ve Mobil Alçak İrtifa Hava Trafik Radar Sistemi Projesi ile ilgili olarak toplam bedeli 52.000.000,- ABD Doları ve 115.000.000,- TL tutarında bir sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatlar 2026-2027 yılları arasında gerçekleştirilecektir. Bu açıklama Savunma Sanayii Başkanlığı'ndan alınan 22 Haziran 2021 tarihli izne istinaden yapılmıştır.

TÜRK HAVA YOLLARI A.O. (THYAO): Ortaklığı Yönetim Kurulu'nca, imkanlar ve pazar koşullarına bağlı olarak Amerika Birleşik Devletleri'nin Dallas ve Denver şehirlerine tarifeli sefer başlatılmasına karar verilmiştir.

BANVİT BANDIRMA VİTAMİNLİ YEM SANAYİİ A.Ş. (BANVT): Marfrig Global Foods S.A. Şirketten dolaylı hakim ortağı BRF S.A.'nın %31.66'sını temsil eden paylarını satın alarak ortak olmuştur. Söz konusu satın alma işlemi neticesinde, Marfrig Global Foods S.A. %17,42 oranındaki dolaylı iştirakiyle Şirketin dolaylı pay sahibi olmuştur. Şirket Yönetim Kurulu, Şirket Türk Ticaret Kanunu ilgili maddeleri uyarınca bir şirketler topluluğu üyesi olması ve Şirket ortaklık yapısında gerçekleşen söz konusu değişiklik neticesinde Türk Ticaret Kanunu'nun madde 198/1'de yer alan ortaklık yapısındaki değişiklik eşiklerinin aşılmasına istinaden söz konusu ortaklık yapısındaki değişikliğe ilişkin bildirimin Bandırma Ticaret Sicili Müdürlüğü nezdinde tescil ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi'nde ilan edilmesine karar vermiştir.

MARKA YATIRIM HOLDİNG A.Ş. (MARKA): Şirket Marka Yatırım Holding A.Ş.'nin Ankara ‘da faaliyet gösteren bağlı ortaklığı IHLAMUR KONAĞI HUZUREVİ VE YAŞLI BAKIMEVİ İŞLETMECİLİĞİ TURİZM VE TİCARET A.Ş.'nin sahip olduğu %49 hissesinin satın alınması ile ilgili görüşmelere başlanmıştır.

MİGROS TİCARET A.Ş. (MGROS): 16.06.2021 tarihli özel durum açıklamasında, Şirketin sahip olduğu medya varlıklarını tüm reklam verenlere daha etkin bir şekilde ulaştırabilmek ve veri bazlı pazarlama aktiviteleri gerçek potansiyelini ortaya çıkarmak amacıyla, Mimeda Medya Platform A.Ş. unvanlı yeni bir medya şirketi kurulmasına karar verildiği, söz konusu şirketin Migros Ticaret A.Ş.'nin %100 bağlı ortaklığı olacağı ve nakden ödenecek olan kuruluş sermayesinin ise 1.500.000 TL olacağı duyurulmuştu. Söz konusu şirket, ‘'Mimeda Medya Platform A.Ş.'' unvanı ile kurulmuş olup 22.06.2021 tarihinde İstanbul Ticaret Sicili Müdürlüğü tarafından tescil edilmiştir.

MATRİKS BİLGİ DAĞITIM HİZMETLERİ A.Ş. (MTRKS): Şirket Yatırımcı İlişkileri Bölümü Yöneticisi olarak Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3 ve Kurumsal Yönetim Derecelendirme lisanslarına sahip Sn. Selim ERDOĞAN 21.06.2021 tarihi itibariyle göreve başlamıştır.

ANADOLU ISUZU OTOMOTİV SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (ASUZU):Tiflis Belediyesi'ne ait Tbilisi Transport Company'nin açtığı ihaleyi kazanmış olan Gürcistan distribütörü GT Group LLC ile 15,9 Milyon Euro tutarında toplu ulaşım aracı teslimatı ve bu araçların satış sonrası hizmetlerinin yerine getirilmesine ilişkin sözleşme itibarıyla imzalanmıştır. Söz konusu sipariş ile ilgili teslimatların 2021 yılı içerisinde distribütörü GT Group LLC'ye sevk edilmesi planlanmaktadır.

BORSA İSTANBUL A.Ş.: Kendi talebiyle Borsamız üyeliğinden feragat etmek istediğini bildiren MKS Kıymetli Madenler Ticaret A.Ş.'nin (Üye kodu:WAN) işlem yapma yetkisi Borsa İstanbul A.Ş. Borsacılık Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Yönetmeliği'nin 13 üncü maddesi uyarınca Borsamız Genel Müdürlüğünün 18/06/2021 tarihli onayıyla iptal edilmiş ve anılan kurum Borsa üyeliğinden çıkarılmıştır.

POLİSAN HOLDİNG A.Ş. (POLHO): Polisan Holding'in %100 bağlı ortaklığı olan Polisan Kimya Sanayii A.Ş.'nin mülkiyetinde bulunan, Gebze/Tavşanlı 117/1 parselde yer alan 30.150,32 metrekarelik taşınmazı 22 Haziran 2021 tarihli Polisan Kimya Sanayii A.Ş.'de alınan Yönetim Kurulu Kararına istinaden 81.853.777,15 TL bedel karşılığında satmıştır. 23 Haziran 2021 tarihinde satış işlemi tamamlanmış olup, ilgili tutar hesaplara transfer edilmiştir.

Kaynak İnvestaz Yatırım
Hibya Haber Ajansı