Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlanan kararla 8 Nisan'ın resmi olarak Dünya Romanlar Günü olarak kutlanmasına başlandı.

Kutlamada Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve çeşitli Roman Derneklerinin katılımıyla Meriç Nehri'ne 'özgürlük, huzur ve milletin sağlığı için' Meriç Nehri’ne çiçek bırakıldı. Etkinliğe siyasi partilerin temsilcileri katılarak kutladı.

Gürkan, ‘Roman kardeşlerimizin gününü kutluyorum" diyerek “Edirne kendini roman olarak ifade eden vatandaşlarımızın belki de nüfusa oranla en yoğun yaşadığı illerden birisidir. Arkadaşlarımızın ifadesi ile nüfusumuzun 7’de 1’i yani yaklaşık yüzde 13-15’inin Roman olduğu söylenmektedir. Bununla ilgili resmi bir çalışma yoktur. Çünkü bu anlamda bir çalışma ırk ayrımcılığına girer ama bir insan kendini ben Roman’ım, ben Kürt’üm, ben Türk'üm, diye ifade ediyorsa ona da elbette saygımız, hürmetimiz, sevgimiz var. Hiç kimseyi inancı, teninin rengiyle, diliyle, ırkıyla bugüne kadar ayırmadık. Bundan sonra da bu ayrımcılık asla ve asla olmayacak" dedi.