55 yıl önce (1967) bugün, Abbie Hoffman ve bir düzine “Yippie”, Amerikan kapitalizminin kalbini, New York Menkul Kıymetler Borsası'nı basıp ziyaretçi balkonundan borsa salonuna dolar banknotlar yağdırdı. Yippie’ler “bu brokerler paradan anlamazlar” diye bağırdılar. Haklıydılar, çünkü brokerler o anda işi gücü bırakıp havadan yağan paraları toplamak için birbirlerini yediler. Borsa iki ay sonra ziyaretçi balkonunu kurşun geçirmez camla kaplattı.
 
O sırada Vietnam Savaşı en ateşli zamanlarını yaşıyordu ve orada savaşan Amerikalı sayısı yarım milyona yaklaşmıştı. Başkan Lyndon Johnson’dı. Donald Trump ise daha 20 yaşındaydı ve askere gitmemek için öğrenciliğini uzatmaya uğraşıyor, yazları zencilere iş vermeyi reddeden babasının gayrimenkul şirketinde çalışıyordu. 

Olaydan bir yıl sonra, Abbie Hoffman ve arkadaşları bu kez Demokratik Parti kurultayında bir protesto düzenleyerek başkanlığa bir domuzu aday göstermeye çalıştılar.

 

Abbie, 1960'ların sonlarında özgür ifade yanlısı ve savaş karşıtı hareketlerin Amerikan gençliğine yönelik radikal ve karşı-kültürel devrimci bir dalı olan Uluslararası Gençlik Partisi'nin ("Yippie"ler) kurucu ortağı olan bir siyasi ve sosyal aktivistti. Aynı zamanda 2020 yapımı The Trial of the Chicago 7 isimli filmde öyküsünü izlediğimiz Chicago Seven’ın da üyesiydi. 52 yaşındayken bol içkiyle birlikte 150 adet uyku hapı yutarak intihar etti.

Hibya Haber Ajansı