Bu sabah BIST100’de karışık yönlü bir açılış bekliyoruz. Hisse senetleri Cuma günü hafif negatif kapadı. Piyasanın yönünü, iç politikadaki gelişmeler, Lira ve tahvil performansları belirleyecek. Bu sabah karışık açılış ve sonrasında 1390 – 1425 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Piyasalarda Bugün

Aralarında bizim de bulunduğu çoğu analisti risk algılaması açısından ters ayakta bırakan Nisan ayı işlemleri tamamlandı. Hisse senetlerine olan yüksek ilgi korunurken, tahvil faizleri geriledi, Amerikan doları geniş tabanlı değer kaybetti. Hesaplamalarımıza göre, Nisan ayında, MSCI dünya endeksi %4.52, GOÜ endeksi %2.37, TR endeksi %0.45, Avrupa endeksi (USD) %4.03 ve SPX %5.51 performans sergiledi. DXY’nin <91.00 eğilimini ortaya koyduğu dönemde EUR ve JPY değer kazançları genel risk iştahını belirleyici rol üstlenirken, en son Aralık ayında değer kazanımı ile kapanış gerçekleştiren ons altın 3 aylık düşüş eğilimini sonlandırdı ve Nisan ayını %3.59 ile artıda tamamladı.

Geride kalan haftanın son işlem gününde ay sonu kapanışının kurduğu baskı ABD tarafında açıklanan makro verilerin enflasyon yaratabileceği endişesi ile birleşti ve Amerikan dolarına olan talebi yeniden canlandırdı. Tahvil faizleri cephesinde önemli bir hareketlilik olmazken, Nisan ayına ait açıklanan PCE verileri de şu aşamada patika dışında aşırı ısınmaya işaret eden bir enflasyon görüntüsü sergilemedi. Ancak, gelecek 2-3 aylık süreçte baz etkisi ve ekonomideki canlılığın normalleşme sürecinden alacağı ivme ile bu şekilde bir baskının söz konusu olduğunu not düşmek gerekiyor. Diğer yandan, spekülatörlerin Amerikan dolarına yönelik aldıkları uzun süreli ve yönlü pozisyonlanmalar ise son 2 hafta içerisinde düzenli şekilde bozulma emareleri gösteriyor. CFTC verilerine göre, 20 Nisan haftasının ardından 27 Nisan döneminde de aynı miktarda 2.4 milyar dolar çözülme gerçekleşti. Böylece toplam rakam 5 milyar dolar seviyesine yakınsamış oldu.

Hafta başlangıcında düşük likidite eğilimi öne çıkıyor. Japonya, İngiltere ve Çin piyasalarında tatiller nedeniyle işlemler gerçekleşmezken, Çin’in geri dönüşü Perşembe günü olacak ve globali gecikmeli yakalama çabasına girişecekler. Mayıs ayı işlemlerinin genel mevsimsel etkisi ve yatırımcıların negatif yaklaşımlarını sık sık konuşacağımız seanslar bizleri bekliyor olabilir. Söz konusu etkinin geçerliliği konusunda şüphelerimiz olsa da –eski dönemler ölçeğinde efektifliğini sorguluyoruz; bize göre Mayıs’a kıyasla yaz ayları artık daha belirgin- haksız olduklarını söylemeyeceğiz. Hesaplamalarımıza göre, son 5 yıl içerisinde -2020 verisi dahilortalamada MSCI dünya endeksi %-0.74 ile takip edilirken, GOÜ endeksi %-3.31, DXY %1.18 ve XAUUSD %-1.01 ile gerçekleşti. Bahse konu eğilimin 2021'de öne çıkıp çıkmayacağı genel risk iştahındaki değişim açısından kritik olabilir.

3 Mayıs haftasında global ve yerel gündem bir hayli yoğun olacak. Bugün içeride yurtiçi enflasyon verileri takip edilecek. Piyasa konsensüsü TÜFE’nin %17’nin üzerine gelmesi. Perşembe günü gerçekleştirilecek olan PPK toplantısından ise biz ve diğer paydaşların herhangi bir politika faizi değişikliği beklentisi söz konusu değil. Fed Başkanı Powell’ın bugün yapacağı konuşma ve ISM imalat endeksi, Perşembe günü gerçekleştirilecek olan BOE faiz kararı ve Lagarde konuşması, Cuma günü takip edilecek olan ABD istihdam piyasası verileri takvimin diğer önemli üyeleri konumunda. GOÜ cephesinde ise Çarşamba günü Brezilya’nın yönlendirmelerine paralel +75bp faiz artışı gerçekleştirmesi bekleniyor.

Piyasalar

Yeni gün ve hafta fiyatlamalarında gösterge endeks DXY’nin 31 Mart tarihinde başlattığı kısa vadeli düşüş trendini –günlük bazda- ilk kez yukarı yönde kırma çabası içerisinde olduğu bir tablo söz konusu. 91.30 seviyelerindeki oluşum teknik anlamda 100 günlük hareketli ortalamanın geçildiğini, 55 günlük kısa vadelinin ise -91.60 civarında oluşuyor- kısa vadeli işlemlerde potansiyel olarak öne çıktığını ifade ediyor. Söz konusu eğilimi tetikleyecek önemli bir makro kırılım gerçekleşmezken, ay sonu işlemlerinin etkisini önemsiyoruz. 3 önemli piyasada tatil etkisi nedeniyle işlem olmayacağı düşünüldüğünde düşük likidite en erken yarın, en geç Perşembe günü Çin’in geri dönüşüne dek korunabilir. Diğer yandan ise önemsediğimiz bir takım risk iştahı gerçekleşmeleri söz konusu. 30 Nisan tarihinde AB’nin tamamında gerçekleşen günlük aşılama +4.2 milyon doz ile kendi rekorlarını kırarken, toplam rakam ise 147.2 milyon doz seviyesine yükseldi. Keza Almanya’nın önderlik ettiği süreç nedeniyle EUR+ temayı gelecek 1-3 ay vadede şanslı, EURUSD paritesini ise 1.21-1.23 bandı potansiyelli okuduğumuzu son 1 haftadır yaptığımız yönlendirme çerçevesinde bir kez daha hatırlatmak isteriz. Diğer yandan negatif risk unsurları ise elbette mevcudiyetini koruyor. Mayıs ayının mevsimselliği yanında S&P 500 endeksine tabi üyelerin %95’inde 200 günlük hareketli ortalamanın üzerindeki resim geniş tabanlı yükselişin kısmen realizasyona maruz kalma riski taşıdığı gerçeğini hatırlatıyor. Bu nedenle Amerikan doları ve faizlere yönelik fiyatlamanın yakından izlendiği sürecin değiştiği kanaatinde değiliz. Türk lirası Amerikan doları karşısında haftayı %1.16 yükselişle, günü ise %-0.91 zayıf performans ile tamamladı. BIST 100 endeksi kapanışı %-0.26 ile 1397 puan seviyesinden gerçekleşirken, 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi %18.49 (yatay) oldu. Ülke risk priminin kapanışı ise 417bp seviyesinde izlendi. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları ağırlıklı değer kayıplarına işaret etti. Euro Stoxx 50 %-0.55, FTSE 100 %0.12, DAX %-0.12 ve Rusya (RTS, USD) grubu %-1.70 düzeyinde performans sergiledi. İşlem hacimleri 5 günlük hareketli ortalamalarının %40’a varan değerlerde üzerinde gerçekleşti. Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansından devralınan negatif ortamın devam ettiği görüldü. Majör ABD endekslerinde hacmi artışı desteli geri çekilmeler olurken; Nasdaq %-0.85, S&P 500 %-0.72 ve Dow Jones %-0.54 ile günü tamamladı. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarından Bovespa %-0.98, Merval ise %-2.02 düzeyinde performans ortaya koydu. Asya’da haftanın ilk işlemleri değer kayıplarına işaret ediyor. TSİ 08.25/ Hang Seng %- 1.51 ve KOSPI %-0.53 ile takip edilirken, USDCNH paritesi offshoreda 6.4794 ile yuanda değer kaybı şeklinde oluşmakta.

Fiyatlamalar

BIST 100 endeksinde 1330-1250 seviyeleri destek, 1420/40 ise direnç olarak yakından izlenebilir. USDTRY paritesinde 8.10-7.99 destek, 8.37-8.45 direnç olarak takip edilebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam ederken, genel risk iştahı ve bölgeye ait aşılama performansı da son dönem içerisinde öne çıkmakta. Mart ayındaki geri çekilme ile birlikte 1.16-1.17 bölgesi civarında paritenin konsolide olduğunu düşünüyoruz. 1.1960 seviyesi destek, 1.2170-1.2250 ise direnç olarak izlenebilir.

Kaynak Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı