Pazar araştırma şirketi Kantar tarafından yapılan küresel bir anket, pazarlamacıların net yüzde 26'sının 2025'te X'teki harcamalarını azaltmayı planladığını buldu.

Bu, herhangi bir büyük küresel reklam platformunda kaydedilen en büyük geri çekilme.

Kantar, Perşembe günü yayınladığı bir raporda, pazarlamacıların yalnızca yüzde 4'ünün X reklamlarının "marka güvenliği" sağladığını, yani reklamlarının aşırı içeriklerin yanında görünmeyeceğine dair kesinlik sağladığını düşündüğünü, Google reklamları için ise bu oranın yüzde 39 olduğunu söyledi.

Kantar'ın medya için küresel düşünce liderliği direktörü Gonca Bubani, yaptığı açıklamada "Reklamcılar pazarlama harcamalarını birkaç yıldır X'ten uzaklaştırıyor" dedi ve "şu anda bir geri dönüşün olası görünmediğini" ekledi.

Bubani, “X son yıllarda çok değişti ve bir günden diğerine tahmin edilemez hale gelebiliyor; o ortamda markanızın güvenliği konusunda kendinizi güvende hissetmeniz zor.” deüerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, Kantar'a göre tüketiciler X'teki reklamlara karşı daha olumlu bakıyor çünkü eskiden olduğundan daha az reklam var.

Bulgular, Musk'ın Haziran ayında dünyanın en büyük yıllık reklam festivali olan Cannes Lions'daki cazibesinin başarılı olmadığını gösteriyor. Milyarder, pazarlama devi WPP'nin CEO'su Mark Read ile yaptığı bir röportajda, geçen yıl reklam verenlere küfür ettikten sonra daha uzlaşmacı bir tavır takındı.

Ancak reklam verenleri etkileme çabaları kısa ömürlü görünüyor. Musk, geçen ay Unilever, Mars ve CVS'nin de aralarında bulunduğu etkili bir reklam sektörü kuruluşuna karşı dava açtı ve grubun X'i "boykot etmek" için komplo kurduğunu iddia etti.

Perşembe günü bir açıklama yapan X sözcüsü, platformun "şimdi her zamankinden daha güçlü marka güvenliği, performans ve analiz yetenekleri sunduğunu ve tüm zamanların en yüksek kullanım seviyelerini gördüğünü" söyledi.

Sözcü, X'in "marka güvenlik oranının DoubleVerify ve Integral Ad Science tarafından doğrulandığı üzere ortalama yüzde 99 olduğunu" ekledi. Bu şirketler dijital reklam yerleşimlerinin değerini analiz ediyor.

Musk'ın 2022'deki 44 milyar dolarlık devralımından bu yana, büyük markalar içerik denetimi ve platformun yönüyle ilgili belirsizlik endişeleri nedeniyle eskiden Twitter olarak bilinen platformdan çekildi.

Musk'ın X hakkındaki yorumları da reklamverenleri ürküttü. Geçtiğimiz Kasım ayında, IBM, Disney ve Paramount dahil olmak üzere yaklaşık bir düzine önemli marka, antisemitizm ve nefret söylemi endişeleri nedeniyle X'te reklam harcamalarını durdurdu. Musk'ın kendisi de antisemitik bir komplo teorisini desteklemiş olması gerçeğiyle daha da kötüleşti. Daha sonra özür diledi.

Yirmi dörtten fazla ülkede 1.000 kıdemli pazarlamacı ve 18 bin tüketiciyle yapılan görüşmelere dayanan Kantar raporu, X'in güven ve platformdaki reklamcılığın ne kadar yenilikçi olduğuna dair algı açısından ilk 10 markanın dışında puan aldığını da buldu.

Rapora göre, YouTube pazarlamacıların en çok tercih ettiği reklam platformu olmaya devam ederken, tüketiciler için Amazon ve TikTok zirveyi paylaşıyor.

Ayrı olarak, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva bu hafta başında dünyanın, Musk'ın muazzam serveti nedeniyle "aşırı sağ her şey serbest" gündemine katlanmak zorunda olmadığını söyledi.

Musk ülkede yeni bir yasal temsilci atamayı reddettiği için Brezilya, Yüksek Mahkeme'nin emri üzerine hafta sonu X'i engelledi. Bu hareket, Brezilya'nın çevrimiçi yanlış bilginin yayılmasını engellemesiyle birlikte aylarca süren özgür konuşmanın ne olduğu konusundaki çekişmeyi tırmandırdı.

Hibya Haber Ajansı