Enflasyon Her Şeyi Tartıştırır

Geride bıraktığımız gün, küresel ölçekte açıklanan hizmet PMI verilerinin yanında ABD kaynaklı gelişmelerin ağırlığında geçti. Öncelikle PMI verilerini yorumlayalım: Euro Bölgesi tarafında Temmuz ayı hizmet PMI verileri gerileme kaydetti. Bu sayede hizmet sektörü büyümeye devam etse de yılın üçüncü çeyreğine tempo kaybı ile başlamış oldu. Bu durum ise şaşırtıcı olmamalı. Bunun nedeni olarak da Delta varyantı kaynaklı korona virüs vaka sayılarındaki artışın endişe verici olması gösterilebilir. ABD tarafında ise ISM hizmet PMI verisi beklentileri aşarak 64.1 ile rekor seviyeye yükseldi. Endeksin alt kalemlerini incelediğimizde faaliyetler 67 seviyesine artış kaydederken, yeni siparişlerin de hızla yükseldiğini gördük. Dolayısıyla ABD hizmet sektörünün bir hayli güçlü olduğunu söyleyebiliriz. ABD’de hizmet PMI verisi beklentilerin üzerinde kalarak gücünü göstermesine karşılık istihdam piyasasına yönelik aynı oranda güçlü sinyaller gelmiyor. Bu konuda dün özel sektör tarım dışı istihdam (ADP) verisini takip ettik. Piyasa beklentisi 695 bin şeklindeyken data 330 bin olarak açıklanarak beklentilerin altında kaldı. Bu verinin piyasa üzerinde keskin bir etkisi yok. Yalnız Cuma günü açıklanacak olan TDI verisine yönelik fikir sunması adına önemli bir gösterge. Dolayısıyla Cuma günkü dataya yönelik algının bir miktar bozulmuş olabileceğini söyleyebiliriz. Yurt içerisinde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları önemliydi. Erdoğan, Ağustos ile birlikte enflasyonda düşüşün görüleceğini belirtti. Faize yönelik yorumları ise dikkat çekiciydi. Bu noktada faiz oranlarında da düşüşe geçildiğini, yüksek faizin olmayacağını çünkü yüksek faizin yüksek enflasyon getireceğini ifade etti.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Erdoğan: "Bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil. Faiz oranlarında da düşüşe geçiyoruz, yüksek faiz yok. Çünkü yüksek faiz, bize yüksek enflasyonu getirecektir."

Dallas Fed Başkanı Kaplan, Fed'in tahvil alım programını azaltmaya "yakın zamanda" ve kademeli şekilde başlamasını istediğini söyledi.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Fed'in bu yıl içinde veya gelecek yılın başlarında varlık alım programını azaltmaya başlama noktasına gelmesinin çok muhtemel olduğunu, ancak bunun için daha yüksek aşılanma oranlarına ihtiyaç olduğunu söyledi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Umman Körfezi'nde kaçırılan ve ardından serbest bırakılan Panama bayraklı Aspalt Princess petrol tankerinin İranlılar tarafından kaçırıldığına inandıklarını söyledi.

Yellen: Aylık enflasyon oranlarının, yılllık enflasyon bir süre için yukarı yönlü olmaya devam etse de yıl sonuna doğru aşağı geleceğini öngörüyorum.

Asya Pasifik Bölgesi'nde hisse senetleri Perşembe günü sabah saatlerinde yatırımcıların ABD'den gelen ekonomik verileri değerlendirmesi ile yön bulmakta zorlanıyor.Endeksler Japonya ve Avustralya'da sınırlı kazanıma yöneldi, Hong Kong ve Çin'de ise dalgalı bir seyir izledi.

Peterson Enstitüsü’nün webinarında konuşan Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida Fed’in 2023’te faiz artışı patikasına girebileceğini savundu. Clarida 2022 yıl sonu itibariyle federal fonlama faizini artırmak için gereken koşulların oluşabileceğini söyledi.

Japon hükümetinin koronavirüs tedbirlerinin yönetiminden sorumlu ismi olan Ekonomi Bakanı Yasuhide Suga, artan COVID-19 vakaları ile mücadele içinh olağanüstü tedbirlerin 8 bölgeye daha genişletilmesini önerdi.

ABD'de "güvenli uluslararası seyahat" için bir plan üzerinde çalışılıyor ve bu plan COVID-19'a karşı tam aşılanmış yabancıların ülkeye girişlerine izin verilmesini de içeriyor.

AC Asia ex, Japan % -0,09 satıcılı

S&P 500 % 0,16 alıcılı

Euro Stoxx 50 % 0,08 alıcılı

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı