ABD Enflasyon oranının son 30 yılın en yüksek düzeyine yükselmesi, dün ons altın fiyatında 60 dolardan fazla değer artışı yaşanmasına neden oldu. Ekim ayında %6,2 seviyesinde açıklanan ABD enflasyon oranı alt kalemlerinin büyük çoğunda artışın devam ettiği görülüyor. Ocak ayında %1,4 olarak açıklanan ABD enflasyon oranının yıl içinde hızla artması, tahvil piyasalarında beklentilerin değişmesine neden oldu. Bu kapsamda geleceğe dair fiyatlamaların enflasyonda yükselişin devam edebileceği algısıyla şekil kazanması da kıymetli maden fiyatlarında değer artışı yaşanmasına neden oldu. 

Ay başında yapılan FED toplantısı öncesinde 1760 dolar desteğine kadar geri çekilen ons altın fiyatı, FED başkanı Powell’ın açıklamaları sonrasında 1800 dolara yönelmesinin ardından başlattığı yükseliş eğilimini uzun süredir takip ettiğimiz 1835 dolar direncine kadar devam ettirmişti. Dün ise ABD enflasyon verisi öncesinde 1835 dolar direncinde bulunan ons altın, enflasyon oranında tarihi zirvenin görülmesi sonrasında uzun vadeli düşüş trendinin de geçtiği 1835 doların üzerine geçmesinin ardından 1868 dolara kadar değer kazandı. Değer kazancının devam etmesi halinde ons altında bir sonraki önemli direnç bölgesi 1915 dolar seviyesi olarak takip edilecek.

Gram altın tarafına baktığımızda ise önümüzdeki hafta yapılacak olan TCMB toplantısı öncesinde faiz indirim beklentisiyle Dolar / Lira kurunun 10 lira seviyesine yaklaşmasının etkisiyle birlikte ons altında yaşanan yükselişle 597 lira seviyesi görüldü. İlerleyen süreçte ons altında yükselişin devam etmesi ve dolar kurunun 10 liranın üzerine çıkması halinde gram altında zirvelerin tazelendiğini görebiliriz.

Kaynak ALB Forex
Hibya Haber Ajansı