Erdoğan'ın konuşmasında satır başları:

Yunan Bakan ile görüşmede gerginlik:

Görüşmemizde, gayet sıcak bir hava içerisinde bir görüşme yaptık. Fakat Dışişleri Bakanımızla yaptıkları görüşmede ise maalesef çok daha farklı bir zemine kaydı.

Tabii Dışişleri Bakanımız bu davranışları karşısında bu tutumu karşısında ona haddini bildirdi daha yumuşak da olamazdı.

O da zaten millet olarak ülke olarak bize yakışmazdı ve gereken yaklaşımı gereken değerlendirmeyi yapmak suretiyle bitirmiş oldular.

Bunu biz doğru bulmuyoruz. Güzel bir taraftan bir uyum süreci olsun bir taraftan Türkiye Yunanistan arasında ben kendisine de söyledim. Yani aramıza başkalarını sokmayalım. Avrupa Birliği şu bulunan durum içine girmesin biz iki komşu ülke ve tarihi itibariyle de çok farklı yaklaşımları olan sıcak ilişkileri olan iki ülkeyiz.

Bugün 150 bin civarında soydaşımız Trakya'da yaşıyor. Bunlar bir şeyi ifade ediyor. Aynı şekilde sizin bizimle olan bağlantılarınız devam ediyor. Bakın dün İstanbul'a geldiniz sayın patikle görüşmeniz oldu ve buradaki tüm vatandaşlarımızın temsilcileri ile görüşmelerimiz oldu bunlar bizim için olumlu yaklaşımlar.

Nedense siz bizim 150.000 soydaşımıza maalesef Yunanistan'da gerekli vatandaşlık ilgisini göstermiyorsunuz. Göstermediğiniz gibi oradaki baş müftülük olayında hala baş müftülüğü kalkıp siz kendiniz atıyorsunuz.

Bir defa oradaki baş müftülüğü sizin atama hakkınız Lozan'a göre yok böyle bir şeyi nasıl yaparsınız.

Yunanistan'da da bizim Baş Müftümüzü kim seçecek oradaki bizim Müftülerimiz İmamlarımız vesaire onların seçmesi lazım ama ne yazık ki Yunanistan buna tahammül edemiyor.

Kıbrıs'taki durum ile ilgili soruya yanıt:

Bugün Dışişleri Bakanım Mevlüt bey orada ve dün ben Mevlüt beye de giderken hem sayın Cumhurbaşkanı ile bu konuyu etraflıca görüşeceksin dedim ve görüştükten sonra da gerekli açıklamayı orada yapacaksın dedim. Tabii Anayasa Mahkemesi Başkanının yapmış olduğu açıklamayı bizim kabul etmemiz mümkün değil.

Öncelikle Anayasa Mahkemesi Başkanı laikliği öğrenmesi lazım. Türkiye'de şu anda laikliğin uygulaması nedir? Bunu da öğrenmesi lazım. Eğer tavır değişti değişti, değişmediği takdirde biz özellikle Kuzey Kıbrıs'ta inanç özgürlüğü noktasında oradaki yavrularımızın Kur'an Eğitimi noktasında onların eğitimine engel teşkil edecek adımların atılmasına asla müsamaha edemeyiz.

Türkiye'de biliyorsunuz din eğitim-öğretimi noktasında bu tür şeyler çözülmüştür. Laiklik anlayışı onların anladığı gibi değildir ve Kuzey Kıbrıs bir Fransa değildir. Kuzey Kıbrıs artık uygulamaları ile her şeyi ile Türkiye'deki uygulamalar neyse bunları uygulama safhasına geçirmek durumundadır. Oradaki bazı sendikaların dinden uzak sendikaların din düşmanı sendikaların attığı adımları bizim de kabul etmemiz mümkün değildir.

Anayasa Mahkemesi Başkanı bu yanlışından süratle dönmelidir. Dönmediği takdirde bizim atacağımız adımlar da bundan sonraki süreçte farklı olacaktır. Bunu da bilmeleri gerekir. Başkan Yardımcım Fuat bey de bu konuyla görüşmek suretiyle süratle bu işin düzeltilmesi konusunda gerekli adımların atılmasını kendisine bildirecekti.

Şimdi arkadaşlar muhalefet işi gücü bu ülkede herhangi bir şeyi hayırlı bir işi yaptırmamak.

Kanal İstanbul, köprü inşaatları:

İnşallah kanal üzerinden geçecek köprülerin İnşallah adımını atalım istiyoruz ve şimdi ilk etapta planlanan 6 tane köprü bu yedide olma durumu var. Şu anda projelendirme de bu adımlar atıldı ve İnşallah ilk kanal üzerinden geçecek köprülerden bir tanesinin adımını İnşallah Haziran'da atacağız.

Ulaştırma Bakanlığımız Çevre Şehircilik Bakanlığımız süratle adımı atıp ve sahiplendirme ile birlikte de inşallah bu adımı atıp temeli atacağız.

Çünkü bu köprülerle birlikte bir defa kanalın her iki yanından sürecin başlaması önem arz ediyor. Bunları devam ettireceğiz ve bir diğer taraftan da tabii çok ciddi bir hafriyat burada söz konusu olacak.

Burada tabii küresel sermayeden yerli sermaye ile bu işe girecek olanlar var veyahut'ta konsolide sadece Türkiye'den bu işi yürütecek olanlar olabilir. Bir diğer taraftan da tabii yani dış kredi veya tamamı ile içerden bu işi yapmak suretiyle adımı atmakta söz konusu.

İsrail'in saldırısı sorusu:

Tabii İsrail'in maalesef Müslümanlara karşı tavrının çok açık net bir göstergesidir. İsrail'in İslam düşmanlığını biliyoruz ama maalesef İsrail bu huylarından vazgeçmiyor. İsrail yönetimi bu huylarından vazgeçmiyor.


Hibya Haber Ajansı