Ermenistan'da halk, yeni başbakanını belirlemek üzere sandığa gidiyor. Seçime kadar mevcut görevini sürdüren Başbakan Paşinyan ve eski Cumhurbaşkanı Koçaryan’ın şansı yüksek görünüyor.

İlk kez 22 parti ve rekor sayılacak 4 parti katıldığında 2 milyon 581 bin seçimde oy kullanabilecek.

Bu siyasi hareketler arasında başbakan ve 3. Cumhurbaşkanı olarak Paşinyan yer alıyor.

Seçime kadar geçici olarak görevde kalan Başbakan Paşinyan, bu seçime "Sivil Sözleşme Partisi" ile katılıyor.

Ermenistan'ın ilk Cumhurbaşkanı Levon Ter-Petrosyan (1998) "Ermeni Ulusal Kongre Partisi" ile yarışacak, Rus okulları ve eski Cumhurbaşkanı Robert Koçan (1998-2008) "Ermenistan İttifakı" ile yarışacak.

Halk hareketini başlatan Paşinyan'ın koltuğundaki eski Cumhurbaşkanı ve Başbakan Serj Sarkisyan (2008-2018), "Van Şeref İttifakı" için sandık başında olacak.

Seçimde bir süre önce yapılacak olan kısa "nispi temsil sistemi" uygulanacak.

Önceki haftalarda en az 105 sandalye seçilmişti ve 2018'de çıkacak olan eski sistem 132'yi gerektiriyordu. Yeni sistem nedeniyle bu seçimde tam olarak nasıl rekabet edeceği şu anda belli değil.

Seçim yarışı için Paşinyan ve eski Koçaryan'ın listesi bekleniyor. MPG adlı bir ankette seçmen gözleminin sonuçlarına göre Paşinyan'ın Sivil Sözleşme Partisi yüzde 2,4 ile ilk sırada yer alırken, Koçaryan'ın Ermenistan İttifakı yüzde 20,6 oyla Paşinyan'ın partisi oldu.
Siyasi analiste göre, müreffeh Ermenistan'ın parlamentodaki muhalefet Partisi'ndeki barajı aşınmış olabilirken, diğer bileşenlerin Aydınlanma eşiğinin altında olması bekleniyor.

Parlamentoya Paşinyan ve Koçaryan ayrımından daha yakın olacak şekilde tasarlanan bir yerde seçim sonrası senaryolar gündeme gelecek. Bu seçimin yapılacağı noktaya gelecek bir parti, Paşinyan'ın mı, Koçaryan'ın mı kazanacağına karar verecek.

PASHINYAN'DAN "SOĞUK SİSTEM"İN GEREKÇELERİ

Paşinyan, doğumhanelerin savunmasının karşı tarafça "başarısızlık" ile karşılanabileceğini ve ekibinin zaten "bozuk sistemi" savunduğunu savunuyor. Üç yılın kesinlikle tamamlanması için yeterli bir süre olduğunu söyleyen Paşinyan, iktidara geri dönerse her türlü soruna uygun olacağının sözünü veriyor.

Paşinyan, Başbakan olarak görevinin başında silahlı olduğunu ve son 10 silahın 70-80'inin askeri askerlerden alındığını anlatıyor.


KOÇARYAN'IN RUSYA İLE İLİŞKİLERİ İYİLEŞTİRME SÖZÜ

Rusya ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile olan dostluğuna ilişkin olarak Koçaryan, Paşinyan'ın Rusya ile ilişkileri kestiğini ve birçok alanda iki ülkenin çıkarlarının geleceğini tesis ettiğini söylüyor. Koçaryan, seçmenlerine "Ermenistan ve Rusya arasında olumlu ilişkiler" sözü veriyor.

Devletin devlet kurumlarını yöneteceğini ve Koçaryan'ın güvenlik sorunlarını çözmeyeceğini savunuyor. Ülkenin en önemli sorunlarından biri olan taşra beldesini önleyeceğine söz veren Koçan, oğlu üç yıldır büyüdüğü için yargıya getireceğiniz insanlardan bahsediyor. 

Koçaryan, siyasi propagandasında en büyük tehdidin Türkiye olduğunu da iddia ediyor. Karabağ'da daha fazla ve nihai çözülme.

Öte yandan seçimler, herhangi bir hükümet veya birçok hükümet için en çok oyu alan ilk sırada yapılır.