GÜNÜN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELERİ

Zaman
Parite
Haber
Beklenti
Önceki
09:00
EUR
Almanya Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) (Yıllık) (Ağu)
11,4%
10,4%
09:00
EUR
Almanya Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) (Aylık) (Ağu)
0,8%
1,9%
17:30
TRY
Merkezi Hükümet Borç Stoku (Ağu)
 
2.032,3B
 

“PİYASANIN ROTASI”

Fed ve TCMB İçin Sürpriz Haftası (mı)?

Corona virüsünde güncel durum; vaka sayısı 228,496,368 – ölü sayısı 4,691,286 kişiye ulaşmıştır.

Haftanın en önemli gelişmesi olarak Fed toplantısını ve Başkan Powell’ın konuşmasını takip edeceğiz. Fed’in varlık alımlarını azaltma zamanlamasında bu yılsonuna kadar süre olurken, kalan Eylül – Kasım ve Aralık toplantılarında bunun adının net olarak konması beklenmektedir. Piyasa, kuvvetle muhtemel Aralık toplantısına kendisini hazırlarken,  bir sonraki beklenti faiz artışı olmaktadır. Pandemi kaynaklı devam eden sıfır faiz politikasının bir noktada sonuna gelineceği ve Fed’in buna ilişkin yol haritasını / sinyalleri ilan edebileceği yavaş yavaş 2022 senaryosuna dâhil olmaktadır. Eylül toplantısında faiz için herhangi bir değişiklik beklemezken, nokta tahminler tarafında sürpriz durumu (faiz artışı zamanlaması) zayıf ihtimal olsa bile devreye girebilir.  Ekonomik projeksiyonlar tarafında majör bir değişiklik beklemezken, Başkan Powell’ın konuşmasında varlık alımlarının azaltılması zamanlamasına ilişkin daha şahin/net açıklamalar gelmesini bekliyoruz. Piyasa, Powell konuşmasının olası şahin tonuna adapte durumdayken, nokta tahminlerde gelebilecek faiz artışı zamanlama değişikliği/şahinliğine adapte değildir. 

Fed beklentisi ve ABD ekonomik verileri kaynaklı $ ve ABD tahvil dinamiklerinde yukarı yönlü hareket öne çıkmaktadır. Özellikle 10 yıllık tahvilde yatırım gurusu Gross’un “çöp yatırım – gidecek yeri yok ama yukarı” söylemleri aşağı yönü sınırlanmasında etkili olmuştur. bu durum beklenenden iyi gelen verilerle birleşince 50 günlük ortalama %1,29 seviyeleri üzerinde kalıcılık etkin olmaktadır. Güncel olarak 200 günlük ortalama 1,3547 seviyesi üzerinde hareketle 100 günlük ortalama%1,42 seviyelerine doğru çıkışlar beklenebilir. $ endeksi için piyasa 50 günlük ortalamayı (92,68) izlerken, fiyatlama ilgili seviye üzerinde kalıcılığını sürdürmektedir.

10 yıllık piyasanın genel risk algısını yansıttığından dolayı, yukarı yönlü hareketin diğer varlıklara olan negatif etkisi şiddetini arttırmaktadır. Özellikle bu durum kıymetli metaller tarafında görülmektedir.

ABD endekslerinden aşağı yön öne çıkarken, SP500 endeksi 50 günlük sihirli ortalama (4436) altında işlem görürken, ilgili ortalama altında kalıcı olup olmayacağı belirleyici olacaktır. Asya piyasaları da negatif hareket ederken, Fed toplantısı bekleyişi ve Evergrande etkili olmaktadır.

ABD Hazine Bakanı Yellen, ülkenin temerrüde düşmesinin tarihi bir mali krizi tetikleyebileceğini vurgularken, federal borç limitinin yükseltilmesi için çağrıda bulundu.

Türkiye tarafında TCMB faiz kararını takip edecekken, faiz oranında herhangi bir değişiklik beklemiyoruz. Karar metninde manşet enflasyondan çekirdek enflasyona geçişin daha net belirtilmesi ve enflasyon tanımının adının konmasını bekliyoruz. Olası çekirdek enflasyon doktrin değişikliği devreye girecek olursa, zayıf bir ihtimalle ufak bir adım olarak faiz indirimi gelebilir. Bu durum piyasanın beklemediği negatif sürpriz olarak karşımıza çıkabilir. Piyasanın beklentisi 4 .çeyrekte olası bir indirim olabilecekken, kurum olarak beklentimiz 4.çeyrekte 100 baz puanlık bir indirim alanın oluşabileceği yönündedir. Bu noktada Fed’in toplnatısını görüp, nokta tahminlerde faiz artışına ilişkin negatif senaryonun devreye gimediği ve sonrasında Fed para politikasında majör değişiklikler olmadığı varsayımı rol oynamaktadır. Özetle önce Fed’i görecez, sonra TCMB olası aksiyonlarını takip edeceğiz.

Bu hafta merkez bankalarının haftası olacaktır.

Fed: Fed faiz kararını 22 Eylül Çarşamba günü saat 21.00’de açıklayacak ve sonrasında saat 22.30 Fed Başkanı Powell konuşmasını yapacaktır. GCM Yatırım Araştırma olarak faiz tarafında herhangi bir değişiklik beklemiyoruz. Powell’ın konuşmasında varlık alımlarının azaltılmasına ilişkin zamanlama/yol haritasına ilişkin daha belirgin sinyaller gelmesi beklenebilir. Bu toplantıda ekonomik projeksiyonlar ilan edilecektir.
BoE: BoE faiz kararını 23 Eylül Perşembe günü saat 14.00’te açıklayacaktır. GCM Yatırım Araştırma olarak faiz tarafında herhangi bir değişiklik beklemezken, zayıf ihtimal varlık alım programı büyüklüğünde aşağı revizyon olabilir.
TCMB: TCMB faiz kararını 23 Eylül Perşembe günü saat 14.00’te açıklayacaktır. GCM Yatırım Araştırma olarak faiz tarafında herhangi bir değişiklik beklemiyoruz. Açıklama metninde enflasyon üzerinde politika faizi söylemini netleştirmek adına çekirdek enflasyon vurgusu daha netleştirilebilir. Zayıf bir ihtimal olsa bile bu toplantıda olası düşük miktarlı faiz indirimine şaşırmayacağımızı belirtiriz.
Fiyatlama reaksiyonları;

S&P500 endeksi 4384 seviyesinde fiyatlanmaktadır.
Dolar temasında (klasik $ endeksi) 92.35 seviyesinde hareket etmektedir.
ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,3616 seviyesinde bulunurken, 10 yıllık başa baş tahvil faizi (enflasyon algısı için takip!) %2,3475 seviyesinde bulunmaktadır.
EURUSD paritesi 1.1713 seviyesinde bulunmaktadır.
Altın $1749 ile $1800 psikolojik seviyesi altında hareket etmektedir.
Gümüş $22.18 fiyatıyla $23 psikolojik seviyesi altında hareket etmektedir.
Altın / gümüş rasyosu 78.85 seviyesinde bulunmaktadır.
USDTRY paritesi 8.6630 seviyesi ile 8.65 seviyesi üzerinde hareket etmektedir.
Türkiye 5 yıllık CDS 388.155 ile 400 seviyesi altında hareket etmektedir.
Türkiye corona virüs durumu;

 

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı