“GERİDE KALANLAR”

“Avrupa borsaları ABD’den pozitif ayrıştı”

Asya ve Avrupa borsaları ayın ilk işlem gününde yükselirken, ABD tarafında Fed’in sıkılaşacağı beklentisi ve şirketlerin güçlü bilanço sinyalleri arasında gelgitler yaşanıyor. Almanya, Fransa, İngiltere ve İspanya’da yaklaşık 1% civarında yükseliş görülürken, İngiltere’de endeks 0,8% civarı yükseldi.

ABD tarafında ise vadeliler Asya seansından bu yana yoğun olarak negatif bölgede kaldı. Fakat önceki düşüşlerden farklı olarak bu kez düşüşe teknoloji hisseleri liderlik etmedi. S&P az bir farkla da olsa düşüşte ön planda görülürken, üç büyük endeks arasında en az kayıp şimdilik Nasdaq’ta görünüyor.

ABD 10 yıllık tahvil faizi Asya seansında 1,794%’ü görmesinin ardından şu sıralar 1,762% bölgesinde seyrediyor. Dolar endeksi kayıplarını düşüş eğilimini sürdürdü. Altın ve gümüş Dolardaki düşüşten faydalanarak günü yükselişle geçirdi. ABD’deki sınırlı negatifliğe karşın Asya ve Avrupa’daki pozitiflik, gün içinde yaşanan satışların panik olmadan yaşanmasına katkı sağladı.

“Avrupa’da imalat verileri takip edildi”

Avrupa’da Ocak ayına ilişkin imalat PMI verilerinin son okumalarını takip ettik. Almanya’da imalat aktivitesi genişlemeyi sürdürürken beklentinin altında kaldı ve endeks arka arkaya 5 ay 60 puanın altında kalmış oldu. İngiltere’de PMI beklentiyi aşarken, Euro Bölgesi PMI’ı 58,7 puan ile, 59 olan beklentinin hemen altında kaldı.

“ÖNE ÇIKANLAR”

“Fed yetkilileri bulanıklığı çözemedi”

Dört Fed yetkilisinin ılımlı denebilecek açıklamaları Asya ve Avrupa tarafında pozitif karşılık bulmuş görünse de, bu üyelerden üçünün bu yıl oy hakkı bulunmaması tam bir rahatlamaya da yol açmadı. Veri odaklı seyrin süreceği görülse de, enflasyonun hala tehlikeli seviyelerde olduğu ve Fed’in bununla mücadele etmek zorunda olduğu gerçeği piyasaların temkinli yaklaşımının devamında yol açıyor. Haftanın devamında ABD tarafında yoğunlaşan veri akışının seyri, piyasanın daha agresif Fed senaryolarına hazırlıklı olup olmayacağı konusunda biraz da olsa fikir vererek seyre yön verebilir. Öte yandan ABD tarafındaki bilançoların da etkisi gittikçe artmış görünüyor.

“ABD verileri takip edilecek”

ABD’de ISM’in açıklayacağı imalat PMI verisi bekleniyor. Ocak ayında imalat aktivitesini gösteren endeksin 57,5 düzeyinde açıklanması bekleniyor. JOLTS’un açıklayacağı veride ise Aralık ayındaki iş imkanı sayısının 10,3 milyon olması bekleniyor.

“Enflasyon Gölgesinde Yurtiçi Varlık Beklentileri”

Yeni bir aya başlarken makro-ekonomik gelişmelerin varlık fiyatları üzerinde etkili olabileceği bir hafta izleyebiliriz. Yurtiçi tarafta Enflasyon ana odak noktamız iken global tarafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) gibi Fed sonrasında en etkili merkez bankalarının kararları, başkanlarının (Lagarde ve Bailey) konuşmaları ile ABD Tarım Dışı İstihdam verileri sonuçlarına ulaşacağız. A'dan Z'ye varlık fiyatları üzerinde etkili olabileceğini düşündüğümüz bir haftada yurtiçi varlıklarda nasıl bir beklenti söz konusudur sorusunun cevabı için video analiz çalışmamızı izleyebilirsiniz. 

“Bilanço sezonu sürüyor”

ABD’de bilanço sezonu yoğunlaşarak devam ediyor. Bu hafta Amazon, Meta Platforms (Facebook), Ford, Alphabet (Google) gibi devler bilançolarını açıklayacak. 

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı