Fed Yıl Sonuna İşaret Etti

Piyasalarda tüm gözler dün açıklanan FED’in FOMC kararları üzerindeydi. FED, piyasa beklentisi doğrultusunda faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Bunun yanında piyasanın önem verdiği iki önemli unsur bulunmaktaydı:

- Toplantı karar metninde geçen ifadeler

- FED Başkanı Powell’ın basın açıklaması

Öncelikle karar metni ile başlayalım; Aylık 120 milyar dolarlık varlık alım programının devam edeceği belirtildi. Bu cümle şaşırtıcı değil. Mevcut toplantıda değişiklik beklenmiyordu. Yalnız ekonominin varlık alımları için koyulan hedeflere doğru ilerleme sağlandığı belirtildi. Bu sayede FED’in varlık alım miktarını azaltma niyetine ilişkin sözlü yönlendirmesi devam etmiş oldu. Fakat karar metninde korona virüsün ekonomiye yönelik riskler yaratmaya devam ettiğinin belirtilmesi güvercin tarafta algılanabilir. Son dönemde Delta varyantı nedeni ile artan vaka sayılarına atıfta bulunularak FED’in varlık alımını kısa sürede sonlandırmayacağı algısı oluştu. FED’in yurt içi piyasa ile yabancı ve uluslararası para otoriteleri için 2 repo programı oluşturduğu gördük. Açıklamada ise söz konusu programların para politikasının etkin bir şekilde uygulanmasını ve düzenli piyasa işleyişini desteklemek için para piyasalarında dayanak işlevi göreceği ifade edildi. Yurtiçi piyasalar için gecelik repo operasyonlarının gerçekleştirileceği ve maksimum operasyon büyüklüğünün 500 milyar dolar olacağı açıklandı. FED Başkanı Powell ise; ekonomideki toparlanma tamamlanana kadar para politikasının destekleyici kalmaya devam edeceğini belirtti. Toparlanma arttıkça fiyatlarda yukarı yönde baskı görülmeye devam edileceğini söylemesinin yanında bunun geçici olduğunun da altını bir kere daha çizdi.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

 Asya Pasifik Bölgesi'nde endeksler Perşembe günkü işlemlerde ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizlerde değişiklik yapmaması kararının ardından pozitif seyretti. Hong Kong hisse senetleri Pazartesi ve Salı günkü sert kayıplarının ardından toparlanma çabasını sürdürüyor. Çin ana karasında da Shenzen ve Şanghay endekslerinde güçlü kazanımlar kaydedildi. Japonya'da Nikkei 225 ve Topix Endeksleri de arttı. Avustralya ve Güney Kore'de ise daha sınırlı kazanımlar kaydedildi.

Fed, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Temmuz ayı toplantısının ardından beklentilere paralel olarak federal fonlama faizini değiştirmeyerek oy birliği ile yüzde 0-0.25 aralığında sabit bıraktı.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, "Toparlanma tamamlanana kadar para politikası destekleyici kalmaya devam edecek" dedi.

ABD Senatosu 1,2 trilyon dolarlık altyapı paketinin görüşmelerinin yolunu açtı. Senatörlerin altyapı tasarısının içeriği üzerinde anlaşmaya vardıklarını açıklamasının ardından tasarının görüşmelerine başlanması için ilk adım atıldı.

Fed, stres zamanlarında para piyasalarına destek olmak için 2 repo kolaylığı oluşturdu. Bir tane repo kolaylığını yurt içi piyasa için oluşturan Fed, ikinci kolaylığı ise yabancı ve uluslararası para otoriteleri için oluşturdu.

Çin Merkez Bankası bir açıklama yaparak bugün 5 milyar yuan tutarında bono swap operasyonu düzenleyeceğini duyurdu.

Çin Menkul Kıymet Komisyonu, finansal piyasalardaki tedirginliği yatıştırmak için global yatırım bankalarının yöneticileri ile dün gece online bir toplantı gerçekleştirdi.

Salgının tedarik zincirinde yarattığı aksamalar nedeniyle geçen yıl Noel öncesi rafları boş kalan küresel alıcılar, bu kez siparişleri öne çekti. Ancak, artan talebin denizyolunda yeni bir konteyner krizi yaratmasından endişe ediliyor. Diğer yandan, navlunda da artış trendi kaçınılmaz görünüyor. –Dünya

İngiltere'nin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının 2 dozunu yaptıran Avrupa Birliği (AB) ve ABD vatandaşlarına karantina zorunluluğunu kaldıracağı bildirildi.

AC Asia ex, Japan % 1,80 alıcılı

S&P 500 % - 0,10 satıcılı

Euro Stoxx 50 % - 0,20 satıcılı

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı