Filistin Yönetimi'ni (PA) vokal olarak eleştiren Nizar Banat, Perşembe günü güvenlik güçlerinin evini basıp onu tutuklamasının ardından öldü. Banat'ın ailesi, soyulduğunu ve sürekli bir dövüldüğünü ve bu sırada camı kırmak için kullanılan bir nesneyle vurulduğunu söyledi. Ölümü işgal altındaki Batı Şeria'da öfkeli protestoları tetikledi.

43 yaşındaki Banat, Filistin'deki yolsuzluk iddialarını kınadığı Facebook'ta yayınladığı videolarla tanınan Hebron'lu bir insan hakları aktivistiydi.

El Halil vilayetindeki yetkililer, polis Perşembe günü erken saatlerde onu tutuklamaya geldiğinde "sağlığının bozulduğunu" söyledi. Hastaneye götürüldü, ancak öldüğü açıklandı, diye eklediler.

Banat'ın kuzeni Hüseyin Banat, haber ajansı Agence France-Presse'ye, yaklaşık 25 silahlı adamın, eylemcinin uyurken evine girdiğini ve onu bastırmak için biber gazı kullandığını söyledi.

“Büyük bir kuvvet içeri girdi ve agresif bir şekilde tüm kıyafetlerini çıkardı ve ardından sekiz dakika boyunca onu dövdü” dedi.

Al-Quds haber sitesine konuşan Banat'ın ailesi, güvenlik güçlerini "başına tahta çubuklar ve demir parçalarla vurmakla" ve "kasten öldürmekle" suçladı. Polis aracına götürülürken kanaması olduğunu söylediler.

Ölümün resmi nedeni belirsizliğini koruyor ve akrabaları, tüm yerel hastanelerle kontrol etmesine rağmen, cesedini henüz görmedi. Ölümle ilgili soruşturmanın sonuçlarını ancak bağımsız bir adli tabip tarafından yürütülürse kabul edeceklerini söylediler.

AB, olaydan "şok ve üzüntü duyduğunu" söyledi ve "tam, bağımsız ve şeffaf bir soruşturma" çağrısında bulundu.

BM'nin taleplerinin ardından Filistin Başbakanı Mohammad Shtayyeh, Filistin Yönetimi'nin Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu'nu (ICHR) içeren bir soruşturma komitesinin kurulmasını emretti. Komisyon, soruşturmayı yürütmek için bağımsız Filistin hakları grubu Al-Haq ile birlikte çalışacağını söyledi.


Twitter'da yayınlanan bir mesajda Al-Haq bunu söyledi ve ICHR, Banat ailesinin de lütfuyla resmi bir otopsi yapması için bir doktor atadı.

Filistin güvenlik güçlerinin sözcüsü Tümgeneral Talal Dweikat, hükümetin soruşturma komitesinden gelecek her türlü tavsiyeyi uygulamaya hazır olduğunu söyledi.

Soruşturmanın duyurulması, Filistinliler arasında, Başkan Mahmud Abbas'ın giderek otokratikleşen yönetiminin son örneği olarak gördüklerine ilişkin öfkeyi yatıştırmak için çok az şey yaptı.

Ellerinde Banat'ın portrelerini taşıyan protestocular, "Abbas, git" sloganları attı. Güvenlik güçleri kalabalığın üzerine biber gazı sıktı; yüzüne bir teneke kutu isabet eden bir kişi hastaneye kaldırıldı.

Filistin Hesap Verebilirlik ve Dürüstlük Koalisyonu (AMAN), Banat'a yönelik saldırıyı ve aşırı güç kullanımını “Filistin vatandaşlarının insan hakları ve onurunun ve Filistin Temel Yasası hükümlerinin açık bir ihlali” olarak nitelendirdi.

Örgüt ayrıca soruşturma komitesini “kurbanın ailesinin onayını almaya” çağırdı ve “soruşturmanın sonuçlarını Filistin kamuoyuna tam şeffaflıkla yayınlama” gereğini vurguladı.

AMAN, gücün tek bir mutlak otoritenin elinde toplanmasını eleştirdi ve Filistin vatandaşlarının genel bir seçim yaparak siyasi katılım hakkının derhal geri getirilmesi çağrısında bulundu.

Kudüs'te bir gazeteci olan Ahmed Budeiri, Arab News'e Banat'ın, Filistin halkının hayatlarını iyileştirmekten başka hiçbir çıkarı olmayan, ticaretle uğraşan bir marangoz olduğunu söyledi.

Şiddet değil reform istedi, defalarca dövüldü, suç işlemediği halde defalarca tutuklandı ve suikastla tehdit edildi” dedi. Vatanı sevdi ve Filistin için en iyisini istedi.

Gazze Şeridi'ni kontrol eden Hamas, Abbas'ın Banat'ın ölümünün "yansımasından" tamamen sorumlu olduğunu söyledi.

 

(Dış Basın)