Öfkeli göstericiler, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistin Yönetimi'ni (PA) açık sözlü bir eleştirmenin PA gözaltındayken ölmesi üzerine protestoların üçüncü gününde Filistin güvenlik güçleriyle çatıştı.

Filistin Yönetimi'nin merkezi olan Ramallah şehrinde yüzlerce kişi, Abbas'ın güçlerinin eylemci Nizar Banat'ı tutuklamasından iki gün sonra Başkan Mahmud Abbas'a karşı sloganlar atmak için toplandı.
Banat'ın ailesine göre, iki düzine memur onu cop ve metal çubuklarla kafasına dövdü. Ölümü, tutuklanmasından birkaç saat sonra doğrulandı.

Filistin bayrakları ve Banat posterleri taşıyan protestocular 85 yaşındaki Abbas'ı istifaya çağırdı. "Halk rejimi devirmek istiyor" sloganları atarken, "Geri çekil Abbas!"

Reuters haber ajansına konuşan protestocu Esmat Mansur, "Halkın çıkarlarını gerçekten yansıtacak tam bir siyasi reform istiyoruz" dedi.

Protestocular Abbas'ın ofis binasına yürümeye başlarken, cumhurbaşkanının bir grup destekçisi mitingi engelledi ve iki taraf arasında taş atma alışverişine yol açtı. İsyan teçhizatındaki Filistin güvenlik güçleri protestoculara göz yaşartıcı gaz ve sersemletici bombalar atarak birçok kişiyi saklanmak için koşturdu.
Daha sonra Abbas'ın destekçileri bir karşı mitingde toplandı ve düzinelerce slogan attı: "Halk Abbas'ı başkan olarak istiyor."

Protestolarda dördü kadın olmak üzere en az beş gazeteci yaralandı ve bunların arasında Middle East Eye muhabiri Shatha Hammad'ın yüzüne biber gazı kapsülüyle vurulması da yer aldı.

Hammad, Filistin Yönetimi güçlerinin gazetecileri “kasıtlı olarak hedef aldığını” ve protestoculara saldırmak ve tutuklamak için sivil polisler kullandığını söyledi.

 

(Dış Basın)