Filistinliler İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırganlığına karşı ülke çapında tarihi genel greve başladı
Filistin ülke çapında düzenlenen Filistin genel grevi, 1936'da İngiliz mandasına karşı Filistin genel grevinden bu yana ilk kez bugün büyük çapta grev yapıldı.
Filistin Haber ve Enfo Kurumu'nun (WAFA) haberine göre, Filistinliler, İsrail'in kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik sürekli bombardımanını protesto etmek amacıyla bugün itibariyle ülke çapında genel greve başladı.
WAFA, ülke çapındaki grev kapsamında İsrail'deki Doğu Kudüs, Gazze ve Filistin köy ve kasabaları da dahil olmak üzere işgal altındaki Batı Şeria'daki tüm ekonomik, ticari ve eğitim kuruluşlarının kapılarını kapattığını belirtti.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik hava ve topçu saldırıları üst üste dokuzuncu gününde devam ederken, kuşatma altındaki ülkede 61'i çocuk olmak üzere 200'den fazla Filistinli şehit oldu, 1300'den fazla kişi de yaralandı.

WAFA'ya göre, 1936'da İngiliz mandasına yönelik altı aydır devam eden Filistin genel grevinden bu yana ilk kez düzenlenen bugünkü Filistin genel grevi, Filistinlilere yönelik yerleşimci mafya şiddetine, Filistinlilerin Şeyh Cerrah mahallesinden zorla çıkarılmasına ve El Aksa Camii yerleşkesine günlerce süren saldırılara tepki olarak da düzenleniyor.

WAFA, Filistinli siyasi partiler, sendikalar, sendikalar ve halk hareketlerinin genel grev çağrısına destek olan bildiriler yayımlayarak üyelerini ve tüm Filistinlileri bu grevde yer almaya çağırdıklarını da sözlerine ekledi.

Son iki hafta içinde İsrail içindeki Filistinliler (1948 Arapları olarak da bilinir) İsrail'in Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi'ndeki saldırganlığına karşı protestolara katıldı. İsrail, Güvenlik güçlerini Lod (El-Led) ve diğerleri gibi karışık İsrail kentlerindeki Filistinli protestoculara baskı yapmak için seferber etti.

Bu arada İsrail, Batı Şeria'daki protestolara yönelik baskında 20'den fazla Filistinliyi şehit etti ve yüzlerce Filistinliyi yaraladı.

 WAFA'ya göre, mülteci kamplarındaki ve dünya çapındaki Filistinlilerin de İsrail saldırganlığını kınama amaçlı barışçıl protestolara katılması beklendiğinden, genel grev çağrısı, İsrail'de yaşayan yaklaşık 1,6 milyon Filistin vatandaşının greve uyması çağrısında bulunan Arap Yüksek Takip Komitesi tarafından desteklendi.

Fetih Merkez Komitesi de Filistinlileri greve bağlı kalmaya çağırarak, bunu "öfke günü" olarak nitelendirdi ve tüm dünya, İsrail işgal makamlarının Kudüs'teki zorunlu sınır dışı edilmelerle "dini bir çatışmayı ateşleme" girişimlerine karşı çıkmaya çağırdı.

WAFA, Filistin ulusal ve İslami koalisyonunda, Filistinlilerin ulusal birliklerini Filistin bayrağı altında somutlaştıracakları grevi destekleyen bir bildiri yayınladığını belirtti.

Gazze Elektrik Dağıtım Şirketi (GEDCO) sözcüsü pazartesi günü yaptığı açıklamada, Gazze'nin elektrik santralinde kalan son türbine yeni yakıt getirilmezse Gazze Şeridi'nde birkaç gün içinde tam bir kesinti olabileceği konusunda uyardı.

GEDCO sözcüsü Mohamed Thabeth, şu anda mevcut miktarda yakıtın en fazla iki veya üç gün boyunca elektrik üretmelerine yardımcı olabileceğini söyledi.

Thabeth, İsrail'e şerit içine yakıt girişine izin vermek için Karam Ebu Salem sınır kapısını açması çağrısında bulundu.

GEDCO, İsrail'in Gazze'ye saldırısı nedeniyle kayıplarla ilgili ön tahminlerinin 8 milyon dolara ulaştığını açıkladı.