Macron'un "durumu her geçen gün kötüleşen Lübnanlıların ihtiyaçlarına cevap vermek için" Birleşmiş Milletler'in de yardımıyla 4 Ağustos'ta bir konferans düzenleyeceği belirtildi.
Fransız lider, 4 Ağustos 2020'de Beyrut limanında Lübnan başkentini paramparça eden ve yaklaşık 250 milyon avroluk taahhüt toplayan ölümcül patlamanın ardından bir ilk yardım konferansına ev sahipliği yaptı.
Ancak Fransa ve Macron, Lübnanlı liderlerin patlamadan önceki siyasi ve ekonomik krizi sona erdirmedeki başarısızlığına duydukları öfkeyi defalarca dile getirdiler.
Dışişleri bakanlığı, Hariri'nin bir hükümet kuramamasının "Lübnan benzeri görülmemiş bir ekonomik ve sosyal krize girerken bile Lübnanlı liderlerin aylardır bilinçli olarak sürdürdüğü siyasi çıkmazı doğruladığını" söyledi.
Bu "kasıtlı ve kabul edilemez engeli" kaldırmak ve Lübnan'da bir hükümetin kurulmasına ve bir başbakanın hızlı bir şekilde atanmasına izin vermek için artık "mutlak bir aciliyet" olduğunu söyledi.
Hariri Perşembe günü yaptığı açıklamada, kabine taslağını Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile görüştükten sonra hükümeti kuramadığını söyledi.
Hariri, Ağustos ayında Beyrut limanında güvenli olmayan bir şekilde depolanan 200'den fazla insanı öldüren yıkıcı bir patlamanın ardından Ekim 2020'de başbakan adayı olmuştu.

(Dış Basın)