Macron, Netanyahu'ya Hamas'ın saldrıları nedeniyle başsağlığı diledi ve Hamas'ın İsrail topraklarına düzenlediği roket saldırılarını şiddetle kınadı. Elysee Sarayı tarafından yapılan açıklamada, "barışa dönüşün aciliyetinin" altını çizerek "Gazze'deki sivil halka yönelik endişelerini dile getirdi."

Macron, Filistin Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas'a da çağrıda bulunarak "Filistinli sivillerin askeri operasyonlar ve İsrail ile devam eden çatışmalardan kaynaklanan çok sayıda kaybı için" başsağlığı diledi, ancak İsrail'in Gazze'ye düzenlediği ve 200'ü aşkın Filistinlinin katliamına neden olan hava saldırılarını kınamadı.

Almanya, Mısır ve Ürdün ile diplomatik bir girişim başlatan Macron ateşkes ve diyalog çağrısında bulundu ve "devam eden şiddete son verme" çağrısında bulundu ancak İsrail'in Gazze'ye yönelik vahşi saldırılarını görmezden geldi.

Macron yönetimi, Filistin'i destekleyen İsrail karşıtı eylemleri ülkede yasaklarken, İsrail zulmünü kınamayı reddetmesi nedeniyle eleştiriliyor. İçişleri bakanlığı, 2014 yılındaki mitingler sırasında meydana gelen şiddet sahnelerinin tekrarlanması gerekçesiyle Paris'te Filistin'i destekleyen gösterileri yasakladı.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Fransa'da nefret ve her seferinde olduğu gibi Yahudi düşmanlığı yalanına sığınarak gösterileri olmayacağını tekrarladı.

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, J Radyosu'na verdiği demeçte "İsrail-Filistin ihtilafını burada, Fransa'da ve Paris'te ithal etmeyi her zaman bildiğimiz bu cazibenin zor ve alevlenebilir bağlamı göz önüne alındığında, bunun akıllıca bir karar olduğunu düşünüyorum ve bunu onaylıyorum." dedi.

 

Sivil Düşünce Haber Portalı