Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Belarus yönetiminin hava sahasından geçen bir yolcu uçağının başkent Minsk'e inişine yönelik bomba ihbarı gerekçesi ile uluslararası soruşturma yapılması gerektiğini kaydetti.
Macron, Brüksel'deki Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nin ardından bir basın toplantısı düzenledi.
Belarus yönetiminin başkent Minsk'e inişini kabul edilemez ve uluslararası hukuka aykırı olarak nitelendiren Macron, uluslararası bir soruşturma yapılması gerektiğini belirtti.
Emmanuel Macron, Avrupa'daki havayollarının Belarus hava sahasını kullanmayacağını söyledi.
Uçakta bulunan ve gözaltına alınan muhalif gazeteci Roman Protaseviç ve kız arkadaşı Sofia Sapega'nın derhal serbest bırakılması gerektiğini kaydeden Macron, Rusya ile ilişkilerin yeniden yapılandırılması gerektiğini söyledi.
Bir gazeteci tarafından Rusya ve Beyaz Rusya'ya karşı alınan tedbirlerin yetersizliği sorulduğunda, "Rusya ve Beyaz Rusya için doğru söylediğiniz doğru. Bugün yaptırım politikalarının sınırındayız. Geri dönelim. Silahlı çatışma başlatalım.İlişkileri tamamen keseceğiz. Bunu daha önce yaptık. Daha ileri gideceğiz. Ama nerede? Rusya'ya belirli konularda kademeli yaptırım politikası artık etkili bir politika değil’ şeklinde konuştu.