Fransa Cumhurbaşkanı, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği ve 66'sı çocuk olmak üzere yüzlerce Filistinlinin öldürüldüğü 11 günlük bombalı saldırıdan sadece haftalar sonra Amerikan Yahudi Komitesi (AJC) Sanal Küresel Forumu'na hitap ediyordu. Gazze'den atılan roketler 12 İsrailliyi öldürdü.
Geçen ayki çatışmalar sırasında Macron hem İsrailli hem de Filistinli liderlerle konuştu ve ateşkes konusunda Mısır ve Ürdün ile birlikte çalıştığını söyledi.
Macron AJC etkinliğinde yaptığı konuşmada, Gazze savaşının kalıcı İsrail-Filistin barışına ulaşmak için "müzakerelere kararlı bir destek sağlanmasının gerekliliğini gösterdiğini" söyledi.
"İki devletli çözüme ulaşmanın parametrelerini biliyoruz ve Fransa her partinin meşru isteklerine saygı göstererek katkıda bulunmaya istekli.
Bununla birlikte, İsrail'in "kendini savunma hakkını" da destekledi ve "Fransa'nın İsrail'in kuruluşundan bu yana güvenliğine olan derin bağlılığını" vurguladı.
İran konusunda Macron, İran'ın nükleer programını kısıtlayan bir anlaşmayı geri getirmek için müzakere edilmiş bir çözümden başka bir alternatif olmadığını söyledi.
Ancak Yetkili, "İran bölgedeki sorumluluklarının kanıtlarını göstermelidir." dedi.
Bakan, Fransa'nın 2018'den bu yana İran'ın füze programının ve Orta Doğu'daki istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerinin nükleer anlaşmanın herhangi bir dirilişine etken olmasını önerdiğini de sözlerine ekledi.
Macron ayrıca Yahudi toplumuna antisemitizmle mücadeledeki "sarsılmaz bağlılığını" hatırlatmak istediğini söyledi.