Avrupa Bakanı Clement Beaune France Info radyosuna verdiği demeçte, "Bu son derece ciddi, AB'deki ortaklarımız Danimarkalıların Amerikan hizmetleriyle işbirliğinde hata mı yoksa hata mı işlemişklerini görmemiz gerekiyor." diyerek, Washington'un AB liderlerini gözetlediğinin ortaya çıkmasının da çok ciddi olacağını söyledi.
Bakan, "Müttefikler arasında güven olmalı, asgari bir işbirliği yapılmalıdır, bu yüzden bu potansiyel gerçekler ciddidir." dedi.
Başbakan, gerçeklerin önce "doğrulanmış" ve ardından "işbirliği açısından çıkarılmış sonuçlar" olması gerektiğini söyledi.
Aralarında Fransız Le Monde'un da bulunduğu Danimarka ve Avrupa medyası Pazar günü, ABD'nin Danimarka istihbaratının yardımıyla 2012-2014 yılları arasında Almanya Başbakanı Angela Merkel de dahil olmak üzere Avrupa'daki üst düzey siyasetçileri gözetlediğini bildirdi.
ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) bunu yapmak için Danimarka'nın askeri istihbarat birimi FE ile yaptığı gözetleme işbirliğinden yararlandığı belirtildi.
Beaune, 2013 yılında ABD'nin Merkel'i gözetlediğine dair benzer iddiaların ortaya çıktığını kabul ederken, "Bu aşağı doğru oynanması gereken bir şey değil." dedi.
"Bir tür sevimli dünyada değiliz, bu yüzden bu tür davranışlar ne yazık ki olabilir." dedi.