Fransa, COVID-19 önlemlerine karşı protestolar sırasında çıkan isyanlar ve yağmaların ardından Karayipler'deki Guadeloupe adasında düzeni sağlamak için düzinelerce polis özel kuvveti gönderiyor.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin gazetecilere verdiği demeçte, Fransa'nın GIGN ve RAID elit jandarma ve polis taktik güçlerinin yaklaşık 50 üyesini, mağazaların yağmalandığı, polisin ateş açtığı ve 31 kişinin bulunduğu denizaşırı ülkelere göndereceğini söyledi. gece tutuklandı.
Darmanin, ilave kuvvetlerin Guadeloupe'deki mevcut polis ve jandarma sayısını 2.250'ye çıkaracağını söyledi.

“İlk mesaj, devletin sağlam duracağıdır” dedi.


Dağılma, günler süren huzursuzluğun ardından geldi ve protestocular, şiddeti bastırmak için uygulanan gece sokağa çıkma yasağına karşı çıkmak için birkaç kasabada toplandı.

AFP haber ajansına konuşan bir polis kaynağı, "Gece çok çalkantılı geçti" dedi.

Kaynak, güvenlik güçlerinin sahil kasabaları Pointe-a-Pitre ve Le Gosier'de bir kuyumcu, banka, bahis mağazası ve alışveriş merkezi de dahil olmak üzere "yaklaşık 20 yağma veya soygun girişimi vakası" kaydettiğini söyledi.

Doğudaki Saint-Francois kasabasında, "karakolu terk eden jandarmaya kurşunla tehdit edildi".


Kaynak, ada genelinde "dört farklı alanda polis güçlerine karşı ateşli silahlar kullanıldığını" ve yüzüne taş isabet etmesi sonucu bir memurun hafif yaralandığını da sözlerine ekledi.

Jandarma bünyesindeki ikinci bir kaynak, bir cephaneliğin yağmalandığını söyledi.

Le Petit-Bourg'un batı bölgesinde, her iki cep telefonu dükkanında da yağmalanan yangınları itfaiye ekipleri söndürmek zorunda kaldı.

Fransız hükümetini takımadalarda temsil eden Guadeloupe Valisi Alexandre Rochatte, sokaklarda barikatların yakıldığı, itfaiye ve doktorların greve gittiği beş gün süren halk ayaklanmalarının ardından Cuma günü 18:00-05:00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı ilan etti.


Twitter'daki vandalizmden bahseden bir haber bülteninde Rochatte daha sonra, özellikle Capesterre-Belle-Eau'da barajların yakınındaki elektrik işlerinde meydana gelen hasarın birçok müşteride kesintilere neden olduğu ve bir şok tehlikesi oluşturduğu konusunda uyardı.

Sendikalar, sağlık çalışanlarının COVID-19'a karşı zorunlu aşılanmasını ve sağlıkta geçiş gerekliliklerini protesto etmek için Pazartesi günü süresiz grev başlattı.

Fransa anakarasındaki çoğu insan şu anda iki doz aşı almış olsa da, denizaşırı oranlar geride kalıyor.

16 Kasım'a kadar Guadeloupe'deki yetişkinlerin yaklaşık yüzde 46'sı COVID-19'a karşı en az bir aşı almıştı.

Dış Basın