İlk olarak Fransa'da "İslamcı ayrılıkçılığa karşı mücadele" olarak nitelendirilen ve tepkilerin ardından "Cumhuriyet Kanunlarına Saygıyı Güçlendiren İlkeler" olarak değiştirilen yasa tasarısı, yapılan değişikliklerin ardından yeniden Meclis'te görüşülmeye başlandı.
Okul gezilerinde öğrencilere annelerinin refakat etmesinin yasaklanması, 18 yaşından küçük kız çocuklarının halka açık yerlerde başörtüsü takması, havuzlarda tesettür mayo ve resmi spor müsabakalarında başörtüsü takması gibi maddelerin eklenmesiyle, TBMM'den ikinci kez geçen yasa tasarısı kabul edildi. ikinci kez Ulusal Meclis'te tartışılmaya başlandı.
Tasarı üzerindeki müzakerelerin ilk gününde, hükümet tarafından yalnızca Vatandaşlık İşleri Devlet Bakanı Marlene Schiappa hazır bulundu.
Yasa taslağının Temmuz ayı sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.
Tasarı, Müslümanları hedef aldığı ve marjinalleştirdiği gerekçesiyle başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası toplum ve sivil toplum kuruluşları tarafından eleştiriliyor.
Kanun taslağının açıklanmasından bu yana ülkede cami ve mescitlere yönelik saldırılar arttı. Bazı camiler ateşe verilirken, bazılarının duvarlarına İslamofobik yazılar yazıldı.