Savunma bakanlığı Salı günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, Mısır'ın Pazartesi günü 3,75 milyar avro (4,5 milyar dolar) değerinde 30 Rafale savaş uçağı satın almak için bir sözleşme imzalamadığını duyurdu.

Mısır savunma bakanlığı, anlaşmanın en az 10 yıl içinde geri ödenecek bir krediyle finanse edileceğini, ancak anlaşmayı veya başka ayrıntıları açıklamadığını söyledi. Gizli belgelerin yapıldığı, Nisan ayı sonunda anlaşma yapıldığı ve Salı günü Paris'e gelen Mısırlı bir heyetle anlaşma imzalanabileceği haberde duyuruldu.

Bu anlaşma, Ocak ayında Yunanistan'a 18 Rafales satışı için 2,5 milyar avroluk bir anlaşmanın tamamlanmasının ardından, Dassault yapımı savaş uçağı için bir başka destek olacak. Mısır anlaşmasının füze tedarikçisi MBDA ve ekipman tedarikçisi Safran Electronics & Defense ile imzalanan 200 milyon avroluk sözleşmeleri içerdiği bildiriliyor. Fransa'nın maliye, dışişleri ve silahlı kuvvetler bakanlıkları yorum yapmaya hemen hazır değildi. Fransa, 2013-2017 soruşturması 12 savaş uçağı ve 24 savaş uçağı satışı da dahil olmak üzere Mısır'ın ana silah tedarikçisiydi. Bu sözleşmeler, ileri aşamada olan daha fazla Rafale jeti ve savaş gemisi için yapılan anlaşmalar da dahil olmak üzere kurumuş durumda.

Anlaşmanın finansmanının, orijinal anlaşmayı finanse eden BNP Paribas SA, Credit Agricole, Societe Generale ve CIC'ye yeniden kaydolarak Fransız devleti tarafından yüzde 85'e kadar garanti edileceğini söyledi. Bankalar yoruma hemen hazır değildi. Libya'daki boşluktan, bölgedeki istikrarsızlıktan ve Mısır'daki cihatçı grupların tehdidinden haberdar olan iki ülkesi, Cumhurbaşkanı Abdül Fettah el-Sisi ile yakın ekonomik ve askeri ilişkiler geliştirdi.