İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, önde gelen sanayileşmiş ülkelerden oluşan G7 grubundan üst düzey diplomatların bir toplantısında, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda "büyük sonuçlarla" karşılaşacağını söyledi.

Truss Pazar günü yaptığı açıklamada, "Küresel GSYİH'nın yüzde 50'sini temsil eden G7 ülkelerinden çok birleşik bir ses var ve Ukrayna'ya bir saldırı olması durumunda Rusya için çok büyük sonuçların olacağı çok açık." Dedi. Söz konusu. Kuzey İngiliz şehri Liverpool.
Ukrayna, Rusya'yı olası bir büyük çaplı askeri saldırıya hazırlanmak için on binlerce askeri bir araya getirmekle suçladığı için Doğu-Batı ilişkilerinde bir krizin merkezinde yer alıyor.

ABD istihbaratı, Rusya'nın önümüzdeki yılın başlarında Ukrayna'ya 175.000 kadar askerin katılımıyla çok cepheli bir saldırı planlamış olabileceğini değerlendiriyor.


Kremlin işgal planlarını reddediyor ve Batı'nın Rus düşmanlığı tarafından istila edildiğini söylüyor. Moskova, NATO genişlemesinin Rusya'yı tehdit ettiğini ve 1991'de Sovyetler Birliği çöktüğünde kendisine verilen güvencelere aykırı olduğunu söylüyor.
Truss, İngiltere'nin geçmişte Moskova'ya diplomatik mesajlar göndermek için ekonomik yaptırımlar kullandığını vurguladı.

Truss gazetecilere verdiği demeçte, "İngiltere net mesajlar göndermek ve net hedeflere ulaşmak istediğinde ekonomik yaptırımlar uygulamaya hazırdık." "Bütün seçenekleri değerlendiriyoruz"
Daha sonra ortak bir açıklama bekleniyordu. Reuters haber ajansı tarafından görülen bir taslak bildiride, G7 delegeleri Rusya'nın Ukrayna yakınlarında askeri yığılmasını kınamakta birleşti ve Moskova'yı gerilimi tırmandırmaya çağırdı.

Açıklamada, "Rusya, Ukrayna'ya yönelik daha fazla askeri saldırının çok büyük sonuçları ve ağır bedelleri olacağından şüphe duymamalı" denildi.

Taslakta, "Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne ve herhangi bir egemen devletin kendi kaderini tayin etme hakkına olan sarsılmaz bağlılığımızı yineliyoruz" denildi.

Dış Basın