George Floyd'u öldürmekten suçlu bulunan eski Minneapolis polis memuru Derek Chauvin, 22 1/2 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

45 yaşındaki Chauvin, 46 yaşındaki Floyd'un nefesini kestiği için dizini Floyd'un boynuna 9 1/2 dakikaya kadar bastırdığı için Nisan ayında ikinci derece kasıtsız cinayet, üçüncü derece cinayet ve ikinci derece adam öldürmeden suçlu bulundu nefes alamadı ve gevşedi.
Floyd'un bir köşe dükkanında sahte 20 dolarlık bir banknotu devretme şüphesiyle tutuklandığını gösteren seyirci videosu, dünya çapında protestolara yol açtı ve Minneapolis ve ötesinde dağınık şiddete yol açtı.

Hakimin gerekçesi
Cuma günü Floyd'un ailesinin ve Chauvin'in annesinin duygusal ifadesinin yanı sıra Chauvin'in kısa taziyelerini takiben Yargıç Peter Cahill, cezanın duygu, sempati veya kamuoyuna dayanmadığını söyledi.

Video oynatmak
Cahill, gerekçesinin 22 sayfalık bir muhtırada ortaya konulacağını açıklayarak, “Uygun zaman olmadığı için derin veya zeki olmaya çalışmayacağım” dedi.

“Cümlemi kamuoyuna dayandırmıyorum. Bunu herhangi bir mesaj gönderme girişimine dayandırmıyorum. Bir mahkeme yargıcının görevi, yasayı belirli gerçeklere uygulamak ve bireysel davalarla ilgilenmektir.”


Savcılar, ikinci derece cinayetten hüküm giyen Chauvin için 30 yıl hapis cezası talep etmişti. Minnesota ceza kuralları, Chauvin'in sabıka kaydı olmadığı için 12 1/2 yıl hapis cezasına çarptırılmasını önerdi.

Ağırlaştırıcı faktörler
22 1/2 yıllık ceza, eyaletin yönergelerinden 10 yıl daha fazladır ve Cahill, daha uzun cezayı “ağırlaştırıcı faktörleri” gerekçe göstererek haklı çıkardı.

İyi halden Chauvin, cezasının üçte ikisini veya yaklaşık 15 yılını çektikten sonra şartlı tahliye edilebilir.

Cahill, Nisan ayında verdiği kararda, savcıların, ceza yönergelerinin öngördüğünden daha uzun bir hapis cezası vermesine izin verecek dört ağırlaştırıcı faktör olduğunu gösterdiğini tespit etti.

Video oynatmak
Yargıç, Chauvin'in güven ve otorite konumunu kötüye kullandığı konusunda hemfikirdi; Floyd'un “nefes alamıyorum” demesine rağmen dokuz dakikadan fazla boynuna diz çökerek Floyd'a özel bir zalimlikle davrandığını; suçu diğer üç memurla birlikte bir grubun parçası olarak işlediğini; ve cinayeti çocukların gözü önünde işlediğini söyledi.


Savunma avukatı Eric Nelson, hakimden sadece ağırlaştırıcı faktörleri değil, aynı zamanda hafifletici faktörleri de dikkate almasını istedi. Nelson, Chauvin'in bu duruşmaya bir "kariyer suçlusu" olarak gelmediğini, ancak "onurlu bir hayat" yaşadığını savundu.

'Olağanüstü olağandışı cümle'
Al Jazeera muhabiri John Hendren Minneapolis'ten bildirdiğine göre, "Bir polis memuru için bu ağırlaştırıcı koşullar nedeniyle bu suçla ilgili yönergelerin 10 yıl ötesine geçmek oldukça sert ve olağanüstü olağandışı bir cezadır."


“Bir polis memurunun cinayetle suçlanması çok nadirdir. Hendren, birinin mahkum olması daha da nadirdir, ”diye ekledi.

Floyd ailesi avukatı Ben Crump karardan sonra, "Bu, Minnesota eyaleti tarihinde bir polis memurunun mahkum edildiği en uzun ceza" dedi. “Ancak bu, bir Siyah kişinin polis tarafından vahşice öldürülmesi istisnası olmamalıdır. Norm olmalı.”

Crump konuşmadan hemen önce, sivil haklar lideri Rahip Al Sharpton, cümlenin “adalet olmadığını söyledi. Adalet George Floyd yaşıyor olurdu”.

Bowling Green Eyalet Üniversitesi'nde ceza adaleti profesörü olan Philip Stinson, Associated Press'e verdiği demeçte, Chauvin de dahil olmak üzere federal olmayan 11 hukuk görevlisinin 2005'ten bu yana görev başında ölüm nedeniyle cinayetten hüküm giydiğini söyledi. Chauvin, altı yıldan dokuz aya, parmaklıklar ardındaki yaşama kadar değişiyordu ve medyan 15 yıldı.

Son itirazlar
Duruşma, savcıların Floyd'un ailesinden birkaç üyeden mahkemeye hitap etmelerini istemesiyle başladı. Floyd'un 7 yaşındaki kızı Gianna ilk olarak bir video kaydında göründü.


Chauvin, gri takım elbise ve kravatla, burnunu ve ağzını kapatan mavi bir maskeyle hakimin önünde otururken videoda, "Onu her zaman soruyorum" dedi. "Babam her zaman dişlerimi fırçalamama yardım ederdi." Onu bir daha görebilseydi ne diyeceğini sorduğunda, “Seni özlüyorum ve seni seviyorum” dedi.

Video oynatmak
Floyd'un kardeşi Terrence Floyd, Cuma günü yaptığı kurban etkisi açıklaması sırasında doğrudan Chauvin'e hitap etti.

"Dizini kardeşimin boynuna dayarken kafandan neler geçiyordu?" O sordu. Yargıca azami cezayı istediğini söyledi. “Bileğe daha fazla tokat görmek istemiyoruz. Biz bunu çoktan geçtik."

Chauvin'in annesi Carolyn Pawlenty, yargıca her zaman oğlunun masum olduğuna inanacağını ve hayatının en mutlu iki anının Chauvin'i doğurması ve Minneapolis Polis Departmanına katıldığında polis rozetini ona takması olduğunu söyledi.

 

(Dış Basın)