Bir süredir gıda sıkıntısı çeken ve birçok Batılı TV kanalına haber olan Afgan halkının yardımına Çin yetişti. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), Afganistan’da kötüleşen kuraklık krizi nedeniyle ülke nüfusunun üçte biri yeterli yiyecekten yoksun kaldığını ve bu derinleşen krizi önlemek için acil önlem alınması çağrısında bulunmuştu.

IFRC, gıda güvencesizliği ve kuraklıktan en kötü etkilenen on ilde 210 bin kişiye gıda sağlamak ve geçim kaynaklarını ve mahsulü eski haline getirmek için nakit hibe sağlamak üzere Afgan Kızılayı’nı desteklemek için 7,5 milyon İsviçre Frangı talep eden bir Acil Durum Temyizinde bulundu. Afganistan Kümeler Arası Koordinasyon Ekibi’ne göre, buğday üretiminin 2021’de yüzde 27’ye kadar düşmesi bekleniyor.

Bu çağrının ardından harekete geçen Çin, ülkeye 13 bin tonun üzerinde gıda yardımı gönderdi. Yardımların ülkeye ulaşmasının ardından düzenlenen toplantıya Çin’in Afganistan Büyükelçisi Wang Yu ve Afganistan Afet Yönetimi’nden sorumlu Devlet Bakanı Jelani Popal katıldı. Çin ve Afganistan’ın iyi komşu, iyi dost ve iyi ortak olduğuna dikkat çeken Wang Yu, törende yaptığı konuşmada, iki ülkenin her zaman birbirine yardım ettiğini söyledi.

Wang, “Çin, Afganistan’da çok sayıda insana fayda sağlayan 13 bin tondan fazla gıda yardımı yaptı. Covid-19 salgınıyla mücadele sürecinde, Çin, Afganistan’a tıbbi malzemeler sağladı. Çin, iki ülkenin Kuşak ve Yol inşasındaki ortak çabaların sonuçlarının her iki ülkenin halkına da fayda sağlayabilmesi için, Çin şirketlerini Afganistan’ın yeniden ekonomik inşasına aktif olarak katılmaya teşvik edecek” dedi.

 Şu anda Afganistan’daki barış ve uzlaşma süreci kritik bir kavşakta olduğunu vurgulayan Wang, Çin’in Afganistan’ın Afganistanlılar tarafından yönetilmesi ilkesini her zaman destekleyerek Afganistan’ın daha iyi bir geleceğe ulaşmasına yardım sağlamak için uluslararası toplumla birlikte çalışacağını dile getirdi.

Afganistan hükümeti ve halkının minnettarlığını ifade eden Jelani, Çin’in acil yardımının iki ülke arasındaki geleneksel dostluğunun bir yansıması olduğunu kaydetti.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı