Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın ikinci işlem gününü % 0,81 değer kazanarak günü 1.432 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 13,4 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi % 1,84 ve holding endeksi % 0,85 değer kazandığı günde sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran % 1,92 ile kimya petrol plastik, en çok gerileyen ise % 1,87 ile turizm olduğu görüldü. Avrupa borsaları haftanın ikinci işlem gününü yükselişle tamamladı. Kapanışta, İngiltere'de FTSE 100 endeksi % 0,82, Almanya'da DAX 30 endeksi % 0,95, Fransa'da CAC 40 endeksi % 0,66 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi % 0,6 değer kazandı. ABD borsaları günü karışık tamamladı. Kapanışta, Dow Jones, %0,12 değer kazanırken, S&P 500 endeksi %0,1 ve Nasdaq Bileşik Endeksi %0,1 değer kaybetti. Bugün, yurt içinde ihracat rakamları, yurt dışında ise ABD Merkez Bankası (Fed) Bej kitap raporu, Avro Bölgesinde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde ve bazı Fed üyelerinin açıklamaları takip edilecek. Yeni işlem gününde, Sabah saatlerinde Asya seansında işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmeleri birçoğunda fiyatlama davranışlarında kısa vadede risk iştahının seyrine bağlı olarak karışık seyrin devam ettiği izleniyor.

Satır Başları:

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın ikinci işlem gününü % 0,81 değer kazanarak günü 1.432 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 13,4 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Yeni işlem gününde global piyasalarda risk iştahının seyrine bağlı olarak, BİST-100 endeksinin güne negatif bir açılış ile başlamasını öngörüyoruz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamalarda, Merkez Bankası Başkanı ile bir görüşme gerçekleştirdiğini, faiz yükünün düşürülmesinin şart olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, faizlerle ilgili olarak, "Bizim bir defa faizleri düşürmemiz şart, onun için de temmuz-ağustos, buraları bulacağız ki faiz düşmeye başlasın. Çünkü faiz yükünü yatırımların, maliyetlerin üzerinden kaldırırsak, maliyet enflasyonunu tetikleyen faiz olduğu için, orada da bir rahatlama dönemine girmiş olacağız" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma günü Zonguldak'ta bir müjde açıklayacağız dedi.(Kaynak: Bloomberght)

TCMB 2021 planlı "Yatırımcı Toplantıları" çerçevesinde, Bugün saat 14:00 ve 16:30'da yerli ve yabancı kurumların temsilcileriyle video konferans yöntemiyle bir buluşma gerçekleştirilecek.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Katma Değer Vergisi ve kira stopaj oranlarındaki indirim uygulamasının 2 ay daha uzatılmasına karar verildi. Buna göre kira stopaj kesinti oranı % 20 yerine 31 Temmuz 2021 tarihine kadar % 10 olarak uygulanmaya devam edecek.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre İstanbul'da perakende fiyatlar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15,78 arttı. Toptan eşya fiyat endeksi ise yıllık bazda yüzde 19,03 artışla 2 yılın en yüksek seviyesine yükseldi.

ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Greenfield, 2-4 Haziran günleri arasında Türkiye’yi ziyaret edeceği açıklandı.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, Mayıs'ta 49,3 olarak gerçekleşti ve son bir yılda ilk kez eşik değer 50'nin altına indi. Bununla birlikte endeks, faaliyet koşullarındaki bozulmanın oldukça ılımlı düzeyde olduğuna işaret etti. Tedarik zinciri aksaklıkları yine anket sonuçlarında öne çıkan başlıklardan biri oldu. Hammadde temininde yaşanan zorluklar, girdi fiyatlarında genel olarak artışa yol açtı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Sinovac’ın ürettiği Kovid-19 aşısı CoronaVac için acil kullanım onayı verdiği açıklandı.

AB, Kovid-19'un ekonomik sonuçlarına ilişkiAvrupa Birliği (AB), yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ekonomik sonuçları ile mücadele için hazırlanan kurtarma programının finansmanı kapsamında bu yıl 80 milyar euroluk uzun vadeli tahvil ihraç edeceği açıklandı.

Şirket Notları:

ASELSAN ELEKTRONİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (ASELS): ASELSAN ile Samsun Büyükşehir Belediyesi arasında "Elektronik Denetleme Sistemi, Değişken Mesaj İşareti (DMİ) Ve Akıllı Kavşak Yönetim Sistemi Malzeme Alımı Ve Montaj" işi ile ilgili olarak, toplam bedeli 227.291.679,- TL tutarında bir sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatlar 2022 yılında gerçekleştirilecektir.

ARÇELİK A.Ş. (ARCLK): Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Şirketin "BB" olan yabancı para ve TL cinsinden uzun vadeli kredi notlarını "BB+"ya yükseltti. "AAA(tur)" olan Uzun Vadeli Ulusal Kredi Notunu teyit etti. Notların görünümü durağandır. Şirket "BB" olan kıdemli teminatsız tahvil notunu "BB+"ya yükseltti. Aynı zamanda Fitch, Arçelik'in 2026 vadeli 350 milyon Euro tutarındaki yeşil tahvillerine "BB+" nihai notu verdi.

SÖKTAŞ TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (SKTAS): Şirket hissedarlarından, E. Hilmi Kayhan'a ait şirket sermayesinin %4,41'ini oluşturan 3.451.000 adet hisse, Muharrem H. Kayhan'a ait şirketimiz sermayesinin %4,34'ünü oluşturan 3.399.000 adet hisse olmak üzere toplamda Şirket sermayesinin %8,76'ini oluşturan 6.850.000 adet hissenin kurumsal yatırımcılara hisse başına 4.85 TL'den özel emirle satışı 31.05.2021 tarihinde gerçekleşmiştir. 33,2 milyon TL tutarındaki satış bedelinin 28 milyon TL'si Şirketin büyüme planları ve işletme sermayesinin güçlendirilmesi amacıyla kullanılmak üzere Şirket bünyesinde bırakılacaktır.

AKFEN GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. (AKFGY): Sermaye Piyasası Kanunu'nun 23. maddesi ve ilgili sair hükümleri ile Sermaye Piyasası Kurulu ("SPK")'nun "Birleşme ve Bölünme Tebliği" (II-23.2) ("Tebliğ") ve ilgili diğer mevzuat hükümleri dahilinde, sermayesine %100 oranında iştirak etmiş olduğu doğrudan bağlı ortaklığı Isparta Yurt Yatırımları Anonim Şirketi'ni ve Masanda Turizm Yatırımları Anonim Şirketi'ni tüm aktif ve pasifinin bir bütün halinde Şirketimiz tarafından "devir alınması" suretiyle, Şirketimiz bünyesinde birleşilmesine ("Birleşme"), Birleşme'ye ilişkin gerekli iş ve işlemlerin ifası ile ilgili olarak, Şirket Yönetim Kurulu Üyelerinin Şirket imza sirkülerine göre ve Şirket Genel Müdürü Sertac Fuad Karaağaoğlu'nun yetkili ve görevli kılınmasına, oybirliği ile karar vermiştir. Masanda Turizm Yatırımları Anonim Şirketi'nin söz konusu birleşmeye konu olabilmesi için gerekli olan Kültür ve Turizm Bakanlığı onayı 01.06.2021 tarihinde alınmış olup Birleşme işlemi için SPK'ya başvuru gerçekleştirilecektir.

TEK-ART İNŞAAT TİCARET TURİZM SANAYİ VE YATIRIMLAR A.Ş. (TEKTU): Şirket Yönetim Kurulu şirket merkezinde toplanarak, Sermaye Piyasası Kurulu'nun II-17.1 sayılı Kurumsal Yönetim Tebliğinin 11. maddesi gereğince Yatırımcı ilişkileri Bölüm Yöneticisi ve Kurumsal Yönetim Komitesi Üyesi olarak görev yapmakta olan İbrahim Yılmaz'ın 24.05.2021 taraihinde görevinden ayrılması sebebiyle yerine Sermaye Piyasası mevzuatından kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilmesi, Kurumsal Yönetim Uygulamalarında koordinasyonu sağlamak ve üst düzey icracı yöneticiye çalışmaları hakkında raporlama yapmak üzere ÖZLEM NAZLI ARIKAN'ın (Düzey 3 belge n214125, kurumsal yönetim belge n 703343) 01.06.2021 tarihinden itibaren Yatırımcı İlişkileri Bölüm Yöneticisi ve Kurumsal Yönetim Üyesi olarak atanmasına, oy birliği ile karar verilmiştir.

AKSA ENERJİ ÜRETİM A.Ş. (AKSEN): 15 Mart 2021 tarihli Özel Durum Açıklamasın da belirtildiği üzere, Aksa Enerji Üretim A.Ş'nin %100 oranındaki bağlı ortaklığı "Aksa Aksen Enerji Ticareti A.Ş.", Gürcistan'a 16-31 Mart 2021 tarihleri arasında 530 MW kapasiteye kadar enerji ihracatı faaliyeti gerçekleştirmişti. Aksa Aksen Enerji Ticareti A.Ş.'nin komşu ülkelerle enerji ticareti faaliyetleri kapsamında, bu defa Gürcistan'dan 1 ay süreyle (01 Haziran 2021-30 Haziran 2021 tarihleri arasında) 52,5 MW kapasiteye kadar elektrik enerjisi ithalatı yapmak amacıyla TEİAŞ ve EPDK'ya yapılan başvuru onaylanmıştır. Bahsi geçen ithalat faaliyeti 1 Haziran 2021 tarihi itibarıyla başlamıştır.

GALATASARAY SPORTİF SINAİ VE TİCARİ YATIRIMLAR A.Ş. (GSRAY): İşlerinin yoğunluğu nedeniyle Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Oytun Özer, 31.05.2021 tarihi itibariyle Yönetim Kurulu Üyeliği görevinden istifa ettiğini şirkete bildirmiştir.

BİRKO BİRLEŞİK KOYUNLULULAR MENSUCAT TİCARET VE SANAYİ A.Ş. (BRKO): Şirket bünyesinde bulunan Koyunlu Halı markası ürünlerinin satış ve pazarlaması için Marmara Bölgesi için Mirhan Halıcılık San. ve Tic. Ltd. Şti. ve Ege Bölgesi için Özbay Halı Fatih Bay ile Toptancı Bölge Ana Bayi sözleşmeleri imzalanmıştır.

ETİLER GIDA VE TİCARİ YATIRIMLAR SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (ETILR): 24.05.2020 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yapılan açıklama doğrultusunda Altınyağ Madencilik Ve Enerji Yatırımları Sanayi Ve Ticaret A.Ş. ("ALMAD") ve Gürtaş Tarım Enerji Yatırımları San.ve Tic.A.Ş.'nin sahip olduğu 40.000.000.- TL tutarındaki ödenmiş sermayesinin % 38,96'sını temsil eden toplam 15.584.053,63 TL nominal değerdeki imtiyazlı paylarında dahil olduğu payların 3,3047 TL beher pay fiyatı üzerinden, İzzettin Kaplan ve Mehmet Hilmi Soylu'ya devrine ilişkin Altınyağ Madencilik Ve Enerji Yatırımları Sanayi Ve Ticaret A.Ş. ve Gürtaş Tarım Enerji Yatırımları San.ve Tic.A.Ş. ile Mehmet Hilmi Soylu ve İzzettin Kaplan arasında Hisse Alım Satım sözleşmesi tanzim edildiği kamuoyuna duyurulmuştu.Ayrıca 24.05.2021 tarihinde Altınyağ Madencilik Ve Enerji Yatırımları Sanayi Ve Ticaret A.Ş. ve Gürtaş Tarım Enerji Yatırımları San.ve Tic.A.Ş.'nin sahip olduğu, Etiler Gıda ve Ticari Yatırımlar San. ve Tic. A.Ş.'nin ("ETILR") 15.584.053,63 TL nominal değerdeki paylarının satışına ilişkin 51.500.000 TL'lik hisse satış bedeli Altınyağ Madencilik Ve Enerji Yatırımları Sanayi Ve Ticaret A.Ş. ve Gürtaş Tarım Enerji Yatırımları San.ve Tic. A.Ş. tarafından tahsil edildiği kamuoyuna duyurulmuştu. Söz konusu pay devir işlemleri nedeniyle, bahsi geçen Mehmet Hilmi Soylu ve İzzettin Kaplan 24.05.2021 tarihi itibarıyla yönetim kontrolünü elde etmiş bulunmakta olup, (II-26.1) sayılı Pay Alım Teklifi Tebliği gereği zorunlu pay alım teklifi yükümlülüğü doğmuştur. Zorunlu Pay Alım Teklifi fiyatı Pay Alım Teklifi Tebliği'nin 15. maddesinin 1. fıkrasına göre belirlenmiştir. Hedef ortaklık paylarının satışına ilişkin anlaşma yapıldığının kamuya duyurulduğu 24.05.2021 tarihinden önceki altı aylık dönem içinde oluşan payın günlük düzeltilmiş ağırlıklı ortalama borsa fiyatlarının aritmetik ortalaması olan 5,33 TL'den pay alım teklifinde bulunulmaktadır. Bununla birlikte zorunlu pay alım teklifi yükümlülüğünün doğumuna yol açan pay iktisabında ödenen bedelin doğrudan içinde değerlendirilebilecek olan yan edimler veya pay devir tarihinden sonra bazı şartların tahakkuku halinde ödenecek prim ve benzeri husus bulunmamaktadır.20.02.2020 tarih ve 7222 saylı Kanun 27. maddesi ile 6362 sayılı SPKn. 26. maddesinde yapılan değişiklik çerçevesinde; (pay alım teklifine konu olan payların belirlenmesinde, halka açık ortaklıklarda yönetim kontrolünü sağlayan payların veya oy haklarının iktisap edilmesi halinde söz konusu payların veya oy haklarının iktisabının kamuya açıklandığı tarihte pay sahibi olan diğer ortakların paylarını satın almak üzere teklif yapılması zorunludur) ETILR'in değişiklik şartlarını taşıyan diğer ortaklarına pay alım teklifinde bulunmak üzere; Pay Alım Teklifi Bilgi Formu'nun onaylanması talebiyle SPK'ya bugün (01.06.2021) itibariyle başvuru yapılmıştır.

 

Hibya Haber Ajansı