Güney Kıbrıs'ın gazetelerinden Cyprus Mail, bugünkü başyazısında Nikos Anastasiades'i eleştirdi ve Kıbrıs Rum liderinin geçen Perşembe günü önce Cenevre'de ardından telekonferansla sunduğu Güven Artırıcı Tedbir (GYÖ) paketi bir "sahte iletişim taktiği".
Gazete, "Anastasiadis'in GYÖ önerisi bir başka hileli taktik" adlı başyazısında, Anastasiaidis'in önerdiği 'Maraş'ın iadesine karşılık Ercan'ın direkt uçuşlara açılması' önerisinin Türkiye ve Kıbrıs Türk yönetimi tarafından asla kabul edilmeyeceğini, bunun ancak Maraş'ın iki devletli çözüm modelinin benimsenmesi halinde iadenin mümkün olabileceğini iddia etti. Anastasiadis'in bunun farkında olduğunu, ortada herhangi bir seçeceği olmadığını ancak GYÖ taktiğiyle devam etme kararlılığında olduğunu belirten gazete, Rum liderin sık sık yaptığı 'federal çözüm vurgusunu' ise İngilizce'de 'iki yüzlülük' anlamına da gelen 'lip-service' dedi.
Anastasiades'in açıkça iki ayrı devlet formülünden yana olmadığını iddia eden gazete, Yunan kamuoyundan korktuğu için bu gerçekleri açıklamadığını yazdı.
GLO'ların 90'lı yılların başında dönemin BM Genel Sekreteri Boutros Boutros Gali tarafından ortaya atıldığı ancak o tarihten bu yana müzakere masasındaki konuların hayata geçirilmediği manşette vurgulandı. Tek önemli ve faydalı adımın 2003 yılında Kıbrıslı Türklerin tek taraflı olarak açtıkları sınır kapıları olduğuna dikkat çekti.





Kaynak: Kıbrıs postası