Ceza, Güney Kore'nin Google ve Apple gibi büyük uygulama mağazası operatörlerinin yazılım geliştiricilerini ödeme sistemlerini kullanmaya zorlamasını yasaklayan ve kazançlı Play Store ve App Store tekellerini yasa dışı ilan eden bir yasayı geçirmesinden haftalar sonra geldi.

Ve geçen hafta ABD'li bir yargıç, Apple'a Fortnite yapımcısı Epic Games ile bir antitröst savaşında App Store ödeme sistemi üzerindeki kontrolünü gevşetmesini emretti.

Google ve Apple, dünyanın en büyük 12. ekonomisi olan ve teknolojik hünerleriyle tanınan Güney Kore'de çevrimiçi uygulama pazarına hakim durumda.

Kore Adil Ticaret Komisyonu (KFTC), Samsung Electronics gibi yerel akıllı telefon üreticilerinin Android işletim sistemini özelleştirmesini engellediği iddiasıyla 2016'dan beri Google'ı araştırıyor.

Google, akıllı telefon üreticilerinin cihazlarına "Android çatalları" olarak bilinen değiştirilmiş Android sürümlerini yüklemesini önleyen bir "parçalanma önleme anlaşması" yoluyla pazar rekabetini engellediğini söyledi.

KFTC yaptığı açıklamada, "Bu nedenle, cihaz üreticileri yeni hizmetlerle yenilikçi ürünler piyasaya süremedi" dedi.

Sonuç olarak Google, mobil işletim sistemi pazarındaki pazar hakimiyetini daha da güçlendirebilir.”

Google'a 207.4 milyar won (176.8 milyon $) para cezası verdi ve küresel teknoloji devine düzeltici adımlar atmasını emretti.

Google, ücretlendirilen Play Store komisyonlarının sektörde standart olduğunu ve geliştiricilerin dünyanın her yerinden insanlara ulaşabileceği güvenli pazar yerleri oluşturmak için adil bir tazminat olduğunu iddia etti.

Seul bilim bakanlığından alınan verilere göre, Play Store 2019'da neredeyse 6 trilyon won (5,2 milyar $) gelir elde etti ve ülke toplamının yüzde 63'ünü oluşturdu.