GÜNÜN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELERİ

“PİYASANIN ROTASI”

Günlerden TCMB…

Küresel piyasalarda risk algısı pozitif olarak devam ederken, enflasyon/stagflasyon korkuları kısa dönemli olarak gündemde geri sıralara düşmüştür. Petrol fiyatlarında yeni yüksek seviyelerin oluşmaması, enerji krizini derinleştirmezken, enflasyon/stgflasyon temasına bağlı fiyat şoklarını azaltmaktadır. Bu durum kısa dönemli algı olarak etkili olurken, enflasyon/stagflasyon korkuları majör dinamik olarak yer almaktadır.

ABD endekslerinde pozitif momentum devam ederken, SP500 endeksi 6 gündür yükselişine devam etmektedir. Teknoloji hisse senetleri bir miktar momentum kaybı yaratırken, şirket finansal sonuçlarında devam eden pozitif sürprizler belirleyici olmaktadır. Önemli olan nokta endekslerin ABD 10 yıllık tahvil faizinin yükseldiği bir piyasada yükseliş göstermesidir. 10 yıllık %1,6638 seviyesiyle yukarı yönlü hareketine devam ederken, $ temasında zayıflama sürmektedir. $ endeksi için piyasanın referansı 94.00 psikolojik seviyesi olurken, ABD tahvillerinden yükselişe rağmen $ endeksinin gerilemesi dikkat çekmektedir.

Tesla’nın 3.çeyrek karı beklentileri aşarken, çip krizi – tedarik zinciri şoklarına rağmen iyi finansal performans göstermesi öne çıkmıştır. Şirket için ihracat pazarında Çin en önemli ülke olarak yer almaktadır. Finansal sonuçlar sonrasında hisse senedi fiyatı gerilerken, aylık bazda yaklaşık %12 pozitif performans göstermektedir.

Bu hafta J&J, Intel, Verizon ve Barclays sonuçlarını takip edeceğiz.

Türk varlıkları için TCMB’nin faiz kararını izleyeceğiz.  Faiz kararı bugün saat 14.00’te açıklanacaktır. GCM Yatırım Araştırma olarak beklentimiz 50 baz puan faiz indirimi ile politika faizinin %18 seviyesinden %17,50 seviyesine indirilmesi şeklindedir. Bu toplantıda gelebilecek 100 baz puanlık faiz indirimine şaşırmayacağımı belirtmek isteriz. Ekim toplantısından 50 baz puanlık indirim olması durumunda Kasım veya Aralık toplantılarının birinde 50 baz puan faiz indirimi gelebilir. Toplamda 200 baz puan indirim ile politika faizi %17 seviyesinde tamamlanabilir. Toplantıya ilişkin senaryolar çok fazla iken, pozitif senaryo Ekim toplantısının pas geçilmesi olacaktır.

Fiyatlama reaksiyonları;

S&P500 endeksi 4522 seviyesinde fiyatlanmaktadır. 
Dolar temasında  (klasik $ endeksi) 93.50 seviyesinde hareket etmektedir.
ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,6638 seviyesinde bulunurken, 10 yıllık başa baş tahvil faizi (enflasyon algısı için takip!) %2,5984 seviyesinde bulunmaktadır.
EURUSD paritesi 1.1659 seviyesinde bulunmaktadır.
Altın $1786 ile $1800 psikolojik seviyesi altında hareket etmektedir. 
Gümüş $24.38 fiyatıyla $24 psikolojik seviyesinde hareket etmektedir. 
Altın / gümüş rasyosu 73.33 seviyesinde bulunmaktadır.
USDTRY paritesi 9.2500 seviyesi ile 9.20 seviyesi üzerinde hareket etmektedir.
Türkiye 5 yıllık CDS 440.688 ile 400 seviyesi üzerinde hareket etmektedir.
Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı