İşte COVID-19 aşı bağışıklığı hakkında şu ana kadar bildiklerimiz...

Çekimlere karşı bağışıklığın tam olarak ne kadar süreceğini bilmesek de, birçok uzman muhtemelen insanlara ömür boyu koruma sağlamayacaklarını söylüyor (kızamık aşısı gibi). Dr. Anthony Fauci, bir aşının altı aydan uzun süre etkili olmasının "yüksek olasılıkla" olduğunu söyledi. Ama insanların bir yıl gibi kısa bir sürede bir güçlendiriciye ihtiyacı olabilir. İşte Pfizer, Moderna ve Johnson & Johnson'dan duyduklarımız - aşıları ABD'de acil kullanım için onaylanan şirketler - şimdiye kadar...

Pfizer'ın aşısı:

COVID-19'u önlemede yaklaşık% 95 etkilidir. Ve şirket altı ay sonra hala %91 etkili olduğunu söyledi. Ancak Nisan ayında Pfizer'ın CEO'su, insanların tamamen aşılandıktan sonraki 12 ay içinde üçüncü bir doza "muhtemelen" ihtiyaç duyacaklarını ve bundan sonra insanların muhtemelen yıllık bir doza (grip aşısı gibi) ihtiyaç duyacaklarını açıkladı.

Moderna'nın aşısı:

COVID-19'u önlemede yaklaşık% 94 etkilidir. Ve çalışmalar altı ay sonra, aşının hala% 90'dan fazla etkiliolduğunu gösteriyor. Moderna'nın CEO'su, şirketin kış boyunca insanları korumak için sonbahara kadar bir güçlendirici hazırlamayı umduğunu söylüyor. Ayrıca, yıllık COVID-19 güçlendiricilerinin norm haline geleceğini düşündüğünü söyledi.

Johnson & Johnson'ın aşısı:

ABD'de yaklaşık% 72 etkilidir (çalışmalar küresel olarak daha az etkiligöründüğünü gösterse de). Şirketin, insanların muhtemelen yılda bir kez tek doz aşısını yaptırmaları gerekeceğini söylediği bildiriliyor.

İşte bu yüzden bir güçlendiriciye ihtiyacınız olabilir...
Varyantları. Virüs yayılmaya devam ettikçe, kendisinin kopyalarını yapar - ancak bazen, aynı talimatların tümü yeni kopyaya girmez. Böylece farklı bir versiyon haline gelir, diğer adıyla yeni bir tür veya varyant. Şu anda, Amerika'ya yayılan birkaç tane var. Veriler mevcut aşıların çoğu varyanta karşı koruma sunduğunu öne sürse de, bugün var olan her varyantta veya gelecekte gelişebilecek varyantlarda nasıl çalıştıklarını hala bilmiyoruz.

Şimdi, varyantlar, günde 50.000'den fazla yeni vakanın bildirildiği ABD'de COVID-19'un yayılmasına katkıda bulunuyor. Milyonlarca Amerikalının günde aşı olmasına rağmen bu sayı yüksek. CDC, varyantların bazı insanların tamamen aşılanmış olsalar bile koronavirüse bulaşmasına neden olacağını söylüyor.

İşte çığır açan vakalar hakkında bilmeniz gerekenler

Çığır açan vakalar nadirdir ve tamamen aşılanmış bir kişi COVID-19'a yakalandığında ortaya çıkar. CDC verileri, Nisan ayı ortası itibarıyla, bu noktada tamamen aşılanmış 77 milyon kişiden yaklaşık 5.800'unun rapor edildiğini göstermektedir. Bu çığır açan vakaların yüzde 29'u semptom göstermezken, yüzde 7'si hastaneye yatırıldı ve yaklaşık %1'i öldü.

Çığır açan vakalar Chicago ve Kentucky'deki huzurevleri ile bağlantılı. Ancak her yaştan insanda ortaya çıkabilirler. Hatırlatma: Aşılar COVID-19'un yayılmasını önlemeye ve şiddetli semptomları önlemeye yardımcı olur - ancak hastalık için bir tedavi değildir.

Üç yetkili COVID-19 aşısı da oldukça etkili olsa da, hiçbiri hastalığı% 100 önlemez. Ve varyantların dışındaki diğer faktörler, zamanlama da dahil olmak üzere çığır açan durumlara neden olabilir. Vücudunuzun bağışıklık oluşturması birkaç hafta sürer, böylece virüsü iğneden hemen önce veya hemen sonra kapabilirsiniz.