Koronavirüs salgınında yaşanan süreç; Hepimizin bildiği gibi ülkemizde vatandaşlarımız lehine ilerliyor. Pandemi sırasında; İnsidans hızı ve ölüm oranları dünya çapında kabul gören kriterlerdir. Alınan tedbirler neticesinde; vaka ve ölüm oranlarında düşüş bekleniyor. Şimdi önemli olan şey, bu değerlerin ya sıfıra ya da sıfıra yaklaşmasıdır. Bunun için bazı fedakarlıklar yapmak ve tedbirleri her yönüyle uygulamak çok gerekli.

Biontech Aşısını mı yoksa Sinovac Aşısını mı Tercih Etmeliyiz?

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof.Dr. Nail Özgüneş, aşı seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. Özgüneş, “İkisi de aşı var. Biontech aşısı ölü bir aşı olmadığı için bağışıklığı zayıflamış kişiler için uygun değildir. "Hangi aşı varsa, yapılmalıdır.

Bu Aşılar Mutasyona Uğramış Virüslere Karşı Etkili mi?

Aşıların Yan Etkileri Var mı? Bu aşıların günümüzde mutasyona uğramış virüslere karşı da etkili kabul edildiğini söyleyen Özgüneş, "Genel olarak önemli yan etkilerinin olmadığı kabul edilmekle birlikte İngiltere'de uygulanan AstraZeneca aşısının kan pıhtılarına neden olduğu iddiası ısrarla vurgulanıyor. . "

Aşılar Ölümleri Azalttı mı?

Özgüneş, “Böyle bir iddia için henüz erken olmasına rağmen mümkün görünüyor ve olduğu iddia ediliyor. Öte yandan aşıya rağmen hastalığı olanlarda hafif bir hastalık olduğu görülüyor ”dedi.

Koronavirüsten Sağ Kalan Kişiler Aşı Olmalı mı?

Mevcut bilgilerimize göre korona hastalığınız olsa bile aşı olmanızı tavsiye etmekten başka çaremiz yok. Hastalığı olan kişilere aşı yapıldığında herhangi bir zararı olmadı. Hiçbir zararı yok.

Yerli aşı korona ile savaşımızda bizim için umut olacak mı?

Evet, yerli aşı ülkemiz için korona için umut olabilir. Çünkü bu aşıya çok kolay ulaşacağımız anlamına geliyor. Yeterli sayıda vatandaşımız aşılanacaktır. Böylelikle salgınla mücadelemizde bizi iyi bir noktaya getirecektir.

İkinci doz aşı yapılmazsa yaşamı tehdit eden bir risk var mı?

Evet, aşının ikinci dozunu almazsak yaşamı tehdit edici bir risk olabilir. Hatta bugün üçüncü aşı dozundan bahsediliyor. Bu nedenle randevu aldıktan sonra aşıya gitmeyenler tekrar düşünmelidir.

 

Hibya Haber Ajansı